Susanne Uilenbroek

Veel te korte dagen

15 januari 2020 05:59

Het is vandaag 8 uur en één kwartier licht. Dat betekent: opstaan in het donker, in het donker op de fiets mijn dochter naar school brengen en vervolgens in de schemering door naar het station. Tegen de tijd dat ik bij RTL achter een computer kruip, is het buiten licht. 

Aan het einde van de werkdag maak ik hetzelfde rondje in omgekeerde richting en ook dan is het donker. Op het schoolplein bij de buitenschoolse opvang is geen buitenverlichting en ik ben al eens gestruikeld over een hinkelparcours van autobanden. Hoewel er vast mensen zijn die deze korte donkere dagen gezellig vinden, vind ik het maar niks.

"In Buenos Aires is het vandaag ruim 14 uur licht."

Ik kan mijzelf troosten met de gedachte dat het in Reykjavik vandaag maar 5 uur en 20 minuten licht is, maar dan moeten mijn gedachten wel daar blijven hangen en niet afdwalen naar al die steden op het zuidelijk halfrond waar de zon al wel schijnt als de wekker gaat. In Buenos Aires is het vandaag bijvoorbeeld ruim 14 uur licht.

Daglicht is goed voor onze biologische klok en daarmee voor ons humeur, slaapritme en gezondheid. Een echte winterdepressie bestaat, maar komt niet vaak voor. Ikzelf word ook niet depressief van de korte dagen, maar gelukkig word ik er ook niet van. 

"Werknemers in kantoren met goede verlichting zijn fitter, alerter en vrolijker"

Niet alleen daglicht is van belang, ook de binnenverlichting is van invloed op die biologische klok. Een collega interviewde dit najaar een chronobioloog die vertelde dat werknemers in kantoren met goed licht fitter, alerter en vrolijker zijn dan werknemers in kantoren met slechte verlichting.

We hebben daarom sinds een aantal weken speciale tl-buizen op de redactie hangen die het daglicht beter benaderen dan de oude. Er komt vrij fel wit licht vanaf dat in vergelijking met de oude lampen zelfs een beetje blauwig is. Niet bepaald flatteus om onder te zitten, maar prettig voor je ogen is het wel. 

"Ik merk dat mijn ogen zich minder hoeven in te spannen door de nieuwe lampen"

De collega’s van RTL Z zijn er minder blij mee. Daar hebben ze A4tjes over de lampen gehangen. Te fel en te blauw, was hun oordeel. En hoewel ik merk dat mijn ogen zich minder hoeven in te spannen door de nieuwe lampen, durf ik niet te beweren dat ik er fitter, alerter of vrolijker door ben geworden.

Daar is wel iets meer voor nodig. 

De zon die opkomt voordat mijn wekker om zeven uur gaat bijvoorbeeld. Pas op 13 maart zal dat zijn. De zon komt dan om 6:58 op en gaat om 18:42 weer onder. Dat is anderhalf uur meer daglicht dan vandaag.

"Bij de Action liggen de paaseitjes alweer in de schappen"

Helemaal blij word ik van de dagen in juni. Met als hoogtepunt natuurlijk de langste dag met maar liefst 16 uur en 44 minuten daglicht, waardoor je ’s avonds nog met de hond in het bos kan wandelen of in de tuin kan werken.

Een schrale troost voor nu: bij de Action liggen de paaseitjes alweer in de schappen. Dan weet je dat het bijna lente is.