Yesim Candan

19 minuten lang gegijzeld

10 januari 2020 06:03

Het is een vrijdag als alle andere, tot ineens een man met capuchon op Arts juwelierszaak C'est Moi Jewels in Amsterdam-Zuid binnenstormt. "Ik maak je dood!" roept hij, terwijl hij een pistool op haar gericht houdt.

Hij slaat haar keihard met zijn vuist op haar gezicht. Vervolgens bindt hij haar handen en voeten hardhandig vast met tiewraps en giet ammoniak over haar heen. Het leven van de jonge vrouw flitst aan haar voorbij tijdens de negentien lange minuten durende gijzeling. Na deze marteling verlaat de overvaller de winkel met zijn buit. Hij laat haar vastgebonden liggen. Daar ligt ze dan, in shock van wat haar is overkomen, en kruipend belt ze 112.

We zijn een week verder en de overvaller is nog niet gevonden. Grote kans ook dat dit niet gaat gebeuren, omdat Art zich niet goed kan herinneren hoe hij eruitzag. Logisch ook. Als zoiets je overkomt, ben je alleen maar aan het overleven.

"Wie een bewakingscamera installeert, krijgt te maken met strenge regelgeving die de privacy moet waarborgen."

Wat op zo'n moment wél alles koelbloedig en tot in detail kan registreren, is een beveiligingscamera. Niet voor niets is in veel winkels camerabeveiliging. Maar wie een bewakingscamera in zijn zaak installeert, krijgt te maken met strenge regelgeving die de privacy van burgers moet waarborgen.

Dat dit betekent dat niet in pashokjes mag worden gefilmd, is logisch. Dat duidelijk moet worden aangegeven in een zaak dat er beveiligingscamera's hangen ook. Maar in de openbare ruimte mag niet worden gefilmd: beveiligingscamera's mogen alleen op de winkel zelf zijn gericht, niet op straat of steeg. Terwijl een overvaller zijn bivakmuts al op heeft als hij de winkel betreedt – die zal hij vlak voor hij de overval gaat plegen, op straat dus, pas over zijn hoofd trekken.

Wordt het niet eens tijd dat we deze regel versoepelen? Het is u namelijk vast niet ontgaan dat jongeren van tegenwoordig vaak met messen rondlopen. In het nieuws horen we de ene na de andere steekpartij en overval voorbijkomen. Het aantal gewapende winkelovervallen nam de eerste acht maanden van 2019 toe met 8 procent ten opzichte van diezelfde periode vorig jaar, constateerde de branchevereniging Detailhandel Nederland.

"In een tijd waarin we steeds meer consumeren op internet, moeten we de winkeliers in de buurt niet alleen koesteren, maar ook beter beschermen."

Slachtoffers van winkelovervallen zijn voor het leven getraumatiseerd. Hoeveel van deze daders zijn daadwerkelijk opgepakt? In een tijd waarin we steeds meer consumeren op internet, moeten we de winkeliers in de buurt niet alleen koesteren, maar ook beter beschermen. Want wat is een buurt waard zonder winkels, die het straatbeeld kleur geven?

Zoals de juwelierszaak van Art, haar grote droom en passie. De winkel heeft inmiddels zijn glans verloren, en Art zelf ook: ze spuugt bloed, slikken lukt nauwelijks. Ze wordt op dit moment verder onderzocht in het ziekenhuis. Zonder wrijving geen glans – maar dat geldt niet voor ondernemers, de slagader van onze samenleving. 

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.