Susanne Uilenbroek

Gewoon vuurwerk afsteken is (nog) geen nieuws

08 januari 2020 05:47

"Ik had een fantastische oud en nieuw met veel vuurwerk en geen ongelukken. Dus zo kan het ook, RTL. Kom eens met positief nieuws van mensen die wél een topavond hebben gehad." Deze oproep deed Jacob vorige week op onze Facebookpagina en hij was zeker niet de enige.

Ik kan niet ontkennen dat we de afgelopen twee weken veel hebben bericht over de negatieve gevolgen van vuurwerk afsteken. Zo maakten we onder meer een video over mensen met PTSS die last hebben van de harde knallen, brachten we cijfers over het aantal vuurwerkslachtoffers tijdens de jaarwisseling en berichtten we over het gooien van vuurwerk naar hulpverleners.

"Het is niet zo dat we de vuurwerktraditie per se om zeep willen helpen"

Jacob kreeg bijval van onder meer Marcel. Hij schrijft: "Je hoort nergens positieve berichten, plaats dat maar eens! Dat is pas nieuws!" En Patrick: “@RTL jank nieuws. We hebben een complete show voorbereid. Alles is helemaal vlekkeloos gegaan. De kinderen hadden hun eigen stookmoment inclusief gehoorbescherming en bril. We hebben ervan genoten. Sterker nog: de hele buurt stond mee te genieten."

Ik kan hier tegenin brengen dat RTL Nieuws met oud en nieuw onder meer in Wierden heeft gefilmd bij een gezin waar met vrienden vuurwerk werd afgestoken en dat die vrolijke beelden in het Half Acht Nieuws van 1 januari te zien waren, maar dat was inderdaad maar een kort stukje. We openden die uitzending met het nieuws uit Arnhem waar een vader en zijn zoon omkwamen door een brand die was ontstaan door vuurwerk. 

Dat was niet omdat "we de vuurwerktraditie per se om zeep willen helpen", zoals Susan schrijft of omdat we er op uit zijn "om vuurwerk te bashen" zoals Olivier opmerkt, maar omdat we twee doden door vuurwerk groter nieuws vinden dan al die feestjes waar het wel goed is gegaan.

"Het normale feestje staat door alle incidenten en ongelukken wel onder druk"

Nieuws is wat afwijkt van het normale. En we vinden straten waar op een gezellige manier oud en nieuw wordt gevierd met vuurwerk en zonder ongelukken en incidenten nog steeds normaal en dus geen nieuws. 

Maar dat normale feestje staat door alle incidenten en ongelukken wel onder druk. Een meerderheid van de Nederlanders is inmiddels voor een verbod op het afsteken van vuurwerk door consumenten. De huidige regels zijn niet te handhaven door de politie en op sommige plekken is de overlast zo groot, dat het grootste gedeelte van de bevolking er klaar mee is. De voordelen wegen niet meer op tegen de nadelen.

Veel mensen vinden vuurwerk mooi om naar te kijken, maar zelf afsteken doet maar een kleine groep. Uit onze enquête bleek dat de afgelopen jaarwisseling maar 22 procent van de ondervraagden zelf vuurwerk heeft afgestoken. Niet zo gek dus dat de helft van de mensen een professionele vuurwerkshow in de gemeente wel ziet zitten.

"Een vuurwerkverbod is zuur voor vuurwerkliefhebbers als Jacob en Patrick die wel verantwoord met vuurwerk omgaan."

Als de politiek de roep om een vuurwerkverbod geheel of gedeeltelijk overneemt, zullen de goeden onder de kwaden lijden. En dat is natuurlijk zuur voor vuurwerkliefhebbers als Jacob en Patrick die wel verantwoord met vuurwerk omgaan.

Het tegenstrijdige is dat als er een vuurwerkverbod komt en Patrick organiseert volgend jaar in zijn wijk samen met de gemeente een soortgelijke show als dat hij dit jaar heeft gedaan, het wél nieuws is. Opeens is zijn show dan niet meer ‘normaal’, maar een voorbeeld van hoe het nog wel kan. Ik hoop dat 'het RTL jank Nieuws' tegen die tijd nog bij hem welkom is om een reportage te komen maken.