Jeroen Akkermans

Guten Rutsch!

30 december 2019 06:01

De Duitsers wensen elkaar aan het einde van het jaar een 'Guten Rutsch', een prettige jaarwisseling. Ik vind het een mooie wens, glijdend het nieuwe jaar in. Maar misschien kunnen ze elkaar beter een 'Sicheren Rutsch' wensen, een veilige jaarwisseling. Want het knalt ze na middernacht 24 uur lang om de oren.

Ik ken de Duitsers als milieubewust, als buren die gehecht zijn aan regels. Best wel vredelievend. Heel serieus ook, ja. De gezondheid heeft prioriteit en er is veel respect voor het gezag. Oh, en spot in Duitsland niet met de veiligheid. Het mijden van risico´s is een deugd van de eerste de beste Duitser.  

Ja, leer mij de Duitsers kennen.

De Duitsers schieten dit jaar weer 43 miljoen kilo vuurwerk de lucht in, waar ze een slordige 133 miljoen euro voor betalen.

Maar elke watertrappelende correspondent zal nooit weten hoe diep het brakke water is waarin hij spartelt. Dit is juist één van de charmes van mijn werk. Er zijn altijd uitzonderingen op regels te bedenken die clichés ontkrachten maar die niet in zijn verhaaltje passen. Neem de Duitse jaarwisseling.  

Tijdens Oud en Nieuw staat Duitsland op z´n kop. De Duitsers schieten dit jaar weer 43 miljoen kilo vuurwerk de lucht in, waar ze een slordige 133 miljoen euro voor betalen. Urenlange wachttijden voor de Aldi-supermarkten en andere verkooppunten, maar dan heb je ook wat. Neem de 'Kugelblitz', de 'Pyro-Spektakel Deluxe', de 'Kaltstart-Rakete' of de super 'Heisenberg' met 236 explosies. Boem, boem.

En wie daar niet genoeg aan heeft, trekt over de oostgrens naar Polen om illegaal zogenaamde 'Polen-Böller' in te slaan, Pools knalvuurwerk. Dan heb je het over een nieuwjaarsgroet met een oorlogsverklaring. Ab Mitternacht wird geschossen.

Vorig jaar werd het nieuwe jaar van Berlijn ingeluid met 49 gerichte aanvallen op politie en ambulancepersoneel.

Het volk dat zich druk maakt om milieuzones voor dieselautos vuurt binnen een paar uur net zoveel verontreiniging af waarvoor 15% van alle auto's in Duitsland een jaar nodig hebben. Een EU-land heeft een 'gezonde' daglimiet van 50 mikrogram fijnstof per kwadraatmeter. Nou, tijdens de jaarwisseling overschrijden die brave, regelverliefde en milieubewuste Duitsers 50 keer de daglimiet. Voor de lol.   

Goed, de traditie staat toenemend onder druk. Duitsland is een federaal land. Dus beslissingen over de omgang met vuurwerk worden op regionaal en locaal niveau genomen. Steeds meer steden kondigen op eigen houtje een beperkt vuurwerkverbod af tijdens de jaarwisseling. Steden als Berlijn, München, Hannover en Düsseldorf hebben in het centrum vuurwerkvrije zones ingesteld. Dat is vragen om problemen.

Want een plaatselijk vuurwerkverbod is lastig te handhaven. In Berlijn wordt kilometers hekwerk aangesleept om opdringerige afstekers buiten de vuurwerkvrije straten en pleinen te houden. De hoofdstad stelt honderden extra agenten aan ter bescherming van de handhavers. Vorig jaar werd het nieuwe jaar van Berlijn ingeluid met 49 gerichte aanvallen op politie en ambulancepersoneel. De hufterige Duitser laat zijn Gillende Keukenmeid niet zomaar afpakken. 

Duits vuurwerk knalt harder en is goedkoper dan het vuurwerk dat in Nederland te koop is.

Niemand houdt precies bij hoeveel doden en gewonden er jaarlijks als direct gevolg van het vuurwerk zijn gevallen. Alsof politie en ziekenhuizen samen hebben afgesproken het vuurwerk niet in een verdomhoekje te plaatsen. We mogen slechts raden naar het aantal slachtoffers.

Noem vuurwerk in Duitsland een uit de hand gelopen traditie. Knallen en de hemel versieren vinden de Duitsers nou eenmaal leuk, liefst het hele jaar door. Even de vrijheid nemen om iedereen te laten horen dat je iets te vieren hebt. Kinderen mogen vanaf 12 jaar in de supermarkt altijd 'Knallerbsen', 'Bodenkreisel' en 'Tischfeuerwerk' kopen, alsof kindvriendelijk vuurwerk echt bestaat. Elke volwassen Duitser mag zelfs zijn verjaardag, bruiloft of schoolfeest opluisteren met een knalparty van heb-ik-jou-daar. De brandweer verstrekt de benodigde vergunning zonder veel gedoe. 

De Nederlanders kunnen bijna tippen aan de vuurwerkgekte van de Duitsers. Wij geven er gemiddeld nog meer geld aan uit dan de Duitsers. Het loopt over de Duitse grens storm met Nederlanders op jacht naar vuurwerk. Duits vuurwerk knalt harder en is goedkoper dan het vuurwerk dat in Nederland te koop is. We zijn gewaarschuwd. 

Ik wens iedereen een Guten Rutsch!