Yesim Candan

Badr versus Rico: fout versus goed

20 december 2019 06:00

Van huis uit ben ik opgegroeid met een grote liefde voor Muhammad Ali. Ik herinner me zelfs een wedstrijd die ik als kind met mijn opa, vader en ooms meekeek.

Boksers staan bekend om hun doorzettingsvermogen. Het zijn mannen van de straat, types 'ruwe bolster (met of zonder) blanke pit'. Voor de Turkse Nederlanders was Orhan Delibaş de grote trots. De bokser won namens Nederland een zilveren medaille bij de Olympische Spelen in 1992.

Morgen is de grote revanche van die vorige bokswedstrijd tussen Badr Hari en Rico Verhoeven in de Arnhemse GelreDome. De meerderheid van de Marokkanen en Turken in Nederland zullen voor Badr zijn, de rest voor Rico.

"Zelfs de Amsterdamse Zuidas neemt tegenwoordig een boks- in plaats van een tennistraining."

Badr staat voor de underdog. De allochtone jongen van de straat, het allochtone straatschoffie. Maar ook voor iemand die fout is. Onder andere omdat hij tijdens Sensation White in 2012 iemand hardhandig het ziekenhuis in sloeg. Rico staat voor de galante en aardige bokser. De frisse Brabander van wie iedereen houdt 

Sinds tien jaar is (kick)boksen ook bij de 'gewone' mens razend populair. Zelfs de Amsterdamse Zuidas neemt tegenwoordig een boks- in plaats van een tennistraining. Zelf verloor ik een paar jaar geleden mijn hart aan kickboksen toen ik ging trainen bij Ramzi Tamaditi. Deze oud-wereldkampioen kickboksen heeft in Amsterdam zijn eigen boksschool.

Hij is de beste coach die er is. Alleen als je 'een soldaat bent', zoals hij zelf zegt, kun je bij hem trainen. Ik train er met geweldige Marokkaanse, Turkse en Surinaamse jongens. Als we niet hard genoeg trainen, krijgen we ervan langs – in de vorm van extra push-ups of een dubbel zo zware training. Alle moeilijk opvoedbare jongeren in Nederland zouden verplicht bij Ramzi in training moeten gaan.

"Het duel tussen Badr Hari en Rico Verhoeven weerspiegelt de multiculturele tegenstellingen in Nederland."

Het duel tussen Badr Hari en Rico Verhoeven weerspiegelt de multiculturele tegenstellingen in Nederland. De eerste zal een leger supporters naar Arnhem trekken, een Badr Army, zoals ook op zijn T-shirt stond gedrukt tijdens de persconferentie.

Van de dertigduizend mensen in de GelreDome schat ik in dat de meerderheid van biculturele afkomst is. Grote kans dat daar morgenavond de pleuris uitbreekt als Rico wint. Immers: voor zijn Badr Army vertegenwoordigt Badr het islamitische deel van ons land, die in hem hun eigen overwinning ziet als hij Rico weet te verslaan.

De rest van het land vindt hem een foute Marokkaan, omdat hij ook buiten de boksring agressief gedrag heeft vertoond – waarmee hij eigenlijk het stereotype bevestigt van de allochtone medemens. Conor McGregor, de Ierse MMA-vechter en meervoudig wereldkampioen, zegt over deze boksers: "Rico is a nice guy and Badr is a great fighter." Morgen weten we of de Hollandse knul of de Marokkaanse gast gaat winnen. Is het 'fout' versus 'goed'?