Jeroen Akkermans

De peuk

16 december 2019 05:02

Ik ben altijd een meeroker geweest. Mijn vader rookte jarenlang Caballero, mijn 90-jarige moeder steekt nog steeds twee keer per dag een sigarillo op. Als jonge scholier stond ik vaak bij het rookgroepje. Ik moest altijd lachen als ik klasgenootjes voor het eerst quasi-nonchalant aan een sigaret zag lurken. In de weekenden trok ik naar café 'De Peuk' en kwam altijd thuis in stinkende kleren. Een gore nare gewoonte, dat roken.

Zelf heb ik nooit gerookt, afgezien van mijn jaarlijkse sigaar. Ik heb wel altijd een zwak gehad voor mensen die niet luisteren naar gezond verstand. Rokers weten dat je hele nare ziektes over jezelf afroept zodra het inhaleren van de smerige, verstikkende walm begint. En dan toch doorgaan. De roker vertelt van jongs af aan dat hij graag wil stoppen, maar dat niet kan omdat er verslavende stoffen in die rotsigaret zitten. Zo bezien is hij geen dader maar een slachtoffer van zijn eigen falen. We spelen stiekem allemaal onze eigen wedstrijd om te overleven, maar rokers strijden dagelijks voor de eretribunes. Iedereen heeft er wel een mening over.

De suggestie dat de sigaret nog als geile binnenkomer kan dienen blijkt nog steeds te werken.

Duitsland is een land van rokers, 1 op de 4 Duitsers steekt wel eens een sigaretje op. Roken is ook veel zichtbaarder dan in Nederland met sigarettenautomaten om de hoek en tabaksreclame op straat. Dat is voor een deel toe te schrijven aan een machtige tabaksindustrie. Duitsland is het laatste EU-land waar nog steeds reclame voor tabak gemaakt mag worden. Dus zie je langs de weg op een billboard een pakje 'Lucky Strike' afgebeeld, sigaretten 'verleidelijk' ernaast gelegd met daaronder de aanprijzing: 'Fragen. Nach der Rechnung. Und Nummer...'

De suggestie dat de sigaret nog als geile binnenkomer kan dienen blijkt nog steeds te werken. Anders kan ik de ingesleten sigaret-is-cool-campagne van de tabaksmarketing-afdeling niet uitleggen. Maar de marketeers moeten nu wat anders verzinnen want zelfs het tabaksland bij uitstek doet in lijn met de rest van de EU alsnog de sigarettenreclame in de ban.

Sigarettenpeuken in een gigantische asbak op het terrein van het Oktoberfest in München Sigarettenpeuken in een gigantische asbak op het terrein van het Oktoberfest in München

Denk niet dat de wetswijziging een teken is dat de tabaksindustrie een langzame en pijnlijke dood sterft.

'Verboten!', maar voor abrupte veranderingen moet je niet in Duitsland wezen. Dus de afschaffing van tabaksreclame komt heel geleidelijk en er blijven uitzonderingen bestaan. Voor E-sigaretten bijvoorbeeld mag nog tot 2024 op billboards geadverteerd worden en de sigarenboer kan in zijn winkel nog jaren reclame blijven maken voor zijn producten.

Denk niet dat de wetswijziging een teken is dat de tabaksindustrie een langzame en pijnlijke dood sterft. Als Marlboro in staat is om 13 miljard dollar te investeren in de start-up van een nieuwe E-sigaret weet ik dat ik nooit helemaal van het meeroken zal worden verlost. 

Toegegeven, de mate waarin ik meerook is sterk afgenomen. Mijn vrouw rookt al 20 jaar niet meer en mijn collega Norbert rookt alleen buiten. Goed, het EU-rookverbod uit 2007 voor de horeca heeft ook voor schonere lucht in mijn vrije tijd gezorgd. Maar dat had nog veel schoner kunnen zijn. Want in het Rokersland is het verbod een jaar later gedeeltelijk teruggedraaid na een klacht van een kroegbaas bij het Constitutioneel Hof. De opperrechter bepaalde dat in de kleinste kroegjes voorlopig nog steeds gerookt mag worden.

Maar tegen middernacht kwam het meisje van de bediening heel beleefd vragen of het in orde is dat er zo gerookt gaat worden.

In Berlijn bestaan er nog honderden cafeetjes met een asbak op de tafeltjes. Ook mijn stamkroeg maakt dankbaar gebruik van de uitzonderingsregel. Het is voor mij nog steeds geen reden om de bar voortaan te mijden. Er zitten prettige mensen met een verhaal, er wordt goede muziek gedraaid, je kunt er schaken en de kroeg is tot laat open. Dat zakt lekker af. Maar er hoeft maar één roker tussen te zitten en ik kom weer met vieze kleren thuis.

Afgelopen weekend had ik mijn schoonfamilie over de vloer. Dan beland je vanzelf in een groot niet-rokerscafé, dus geen asbak te bekennen. Maar tegen middernacht kwam het meisje van de bediening heel beleefd vragen of het in orde is dat er zo gerookt gaat worden. We kregen alle tijd om ons glas leeg te drinken.

Bij vertrek zagen we voor de deur een groep bibberende jongeren met een peuk in de regen staan.