Susanne Uilenbroek

Zit jij al op TikTok?

11 december 2019 06:00

Zomaar een gesprek van afgelopen weekend: "Ik heb al 1000 volgers op Insta", zegt de oom tegen zijn nichtje van negen.  Ze is duidelijk niet onder de indruk en beantwoordt hem met een vraag die veel beter populariteit onder jongeren kan meten op dit moment: "Zit je al op TikTok?" De oom heeft er nog nooit van gehoord.

TikTok is het snelst groeiende social mediaplatform van dit moment. Wereldwijd is de Chinese app al 1,5 miljard keer gedownload. 550 miljoen mensen wereldwijd gebruiken de app elke dag en in Nederland zijn er naar schatting zo’n 3,5 miljoen gebruikers. 

"Een goed Tiktok-filmpje maken, is ingewikkelder dan een mooie post op Instagram of een ellenlange gamevideo op YouTube."

De app lijkt een beetje op Instagram, maar dan met korte filmpjes van 15 seconden waar je snel doorheen kan scrollen. Vooral jongeren onder de 20 zitten op TikTok. Ze zingen mee met bekende liedjes, doen mee aan allerlei challenges en laten duizelingwekkende dansjes zien. (Kijk vooral deze uitlegvideo van de collega’s van Bright om een indruk te krijgen)

Een goed Tiktok-filmpje maken, is ingewikkelder dan een mooie post op Instagram of een ellenlange gamevideo op YouTube. Je moet een verhaaltje bedenken dat je in 15 seconden kan vertellen en daarna moet je het filmen en monteren. En in tegenstelling tot veel online video’s is het geluid een essentieel onderdeel van een TikTok-video (dus vragen of je kinderen met het geluid uit willen kijken, slaat nergens op). 

Mijn dochter is sinds een paar weken helemaal verslingerd aan het kijken van de filmpjes. Ze heeft er YouTube moeiteloos voor aan de kant geschoven en dompelt zich graag onder in de eindeloze stroom homemade video’s. Om een beetje in de gaten te houden wat ze zoal bekijkt, heb ik de app ook gedownload.

"Het is moeilijk om je telefoon weg te leggen als je TikTok-video’s aan het bekijken bent."

Ik vind het een leuke en toch ook een beetje verontrustende app. Heel leuk, omdat de filmpjes grappig, verrassend en soms ook heel creatief gemaakt zijn. Is een video saai dan swipe je hem gewoon meteen weg. 

Maar ik vind de app ook verontrustend, omdat het voelt alsof je in een stroom van video’s wordt meegezogen, waar je niet meer uitkomt. Het is moeilijk om je telefoon weg te leggen als je TikTok-video’s aan het bekijken bent. Nu ben ik sowieso al een beetje verslavingsgevoelig als het om telefoons gaat, maar het lijkt wel of de hele opzet van de app is om mij vast te grijpen en niet meer los te laten.

Zo heb ik in korte tijd een zwak ontwikkeld voor TikTok-video’s waarin je kan zien hoe je met een trucje een gave foto kan maken. Bijvoorbeeld een foto van mensen die onder water zwemmen zonder dat je een onderwatercamera gebruikt: houd een leeg aquarium vast in het water van een zwembad op zo'n manier dat er geen water over de rand van het aquarium stroomt, fotografeer nu de zwemmers door het glas van het aquarium heen. 

Resultaat: Een foto waarbij het net lijkt alsof die onder water is genomen terwijl jouw camera droog blijft. (Via #forthephoto kun je meer van dit soort video’s vinden.)

"De hond kreeg een speelgoedtoverstaf in zijn bek en moest als een goede kerstfee de kale kerstboom omtoveren tot een versierde kerstboom."

Toen mijn dochter vroeg of ze een filmpje waarop vooral de rug van onze hond te zien was op TikTok mocht zetten, was dat natuurlijk mijn eer te na. Ik stak een minicollege af over het vertellen van een verhaal, overgangen, muziekkeuze, effecten etc. De hond kreeg vervolgens een speelgoedtoverstaf in zijn bek en moest als een goede kerstfee de kale kerstboom omtoveren tot een versierde kerstboom. 

Halverwege de opnames was ik een groot gedeelte van de video alweer kwijt, liet dochterlief mij behendig zien dat ik dubbel moest klikken om Mariah Carey toe te voegen en zat ik mij te vergapen aan alle soorten effecten die je aan een video kan toevoegen. 

Het einde van het verhaal: ik plaatste een video op TikTok, mijn dochter speelde met haar Playmobil. Volgens mij is dat precies zoals het moet zijn.