Susanne Uilenbroek

Heel Holland Plakt

04 december 2019 06:02

"Er was hier een gezin in de winkel en die moeder en kinderen moesten 16 surprises maken", vertelt Petra van hobbywinkel Pipoos. "Ze hadden een boekje bij zich met allemaal ideeën en kwamen knutselmateriaal inslaan." 

Zestien surprises: ik vraag Petra of ik haar goed heb verstaan. "Als je Sinterklaas met familie, op school en bij de sportvereniging viert en je hebt een groot gezin, dan kom je daar maar zo aan", bevestigt ze.

Met een dochter die nog hulp nodig heeft en een vriend die liever gedichten schrijft, maak ik dit jaar vier surprises. Eentje voor school en drie voor de familie. Mijn lievelingsmateriaal: papier-maché, montagekit en een emmer latex. Met een goede planning en een beetje geduld flans je zo heel fatsoenlijke Sinterklaassurprises in elkaar. 

"Ruben en zijn moeder Laura hadden van papier-maché een witte eenhoorn met een gouden glitterhoorn en manen van gekleurd vloeipapier gemaakt"

Maar mijn surprises zijn geen meesterwerken. Ik kijk tijdens de surprise-tentoonstelling van school dan ook met een mengeling van verwondering en jaloezie naar de prachtige dingen die ouders en kinderen hebben gemaakt. 

Goed voorbeeld van zo’n jaloersmakende surprise was de eenhoorn die vorig jaar het RTL Nieuws haalde. Ruben en zijn moeder Laura hadden van papier-maché een witte eenhoorn met een gouden glitterhoorn en manen van gekleurd vloeipapier gemaakt en wonnen daarmee onze online verkiezing van mooiste surprise van Nederland.

De surprise van ongeveer een meter hoog was helemaal in verhouding en zag er ook echt uit als een eenhoorn. Benen, hoofd, oren, hoeven: alles klopte.

"Surprises maken is een beetje een gekke en ook best veeleisende Sinterklaastraditie."

Niet iedereen is zo handig en niet iedereen heeft er ook zin in om dagen aan een Sinterklaassurprise te werken. Alternatief is dan de vieze surprise. Klassieker in dit genre is de in water geweekte en fijn geknepen ontbijtkoek die door moet gaan voor poep.

Persoonlijk niet mijn favoriet, maar Anite Haverkamp van Museum Catharijneconvent laat weten dat ook vieze surprises een oude Hollandse traditie zijn. Er is een brief bekend uit de 19e eeuw waarin al werd geschreven over een Sinterklaascadeau dat verstopt zat in een paardenvijg. 

Surprises maken is een beetje een gekke en ook best veeleisende Sinterklaastraditie. Op school is er geen ontsnappen aan met als gevolg dat zo’n beetje de hele Nederlandse bevolking wel een keer een surprise heeft gemaakt. En aan die ervaring heb je of een hekel of enthousiasme voor knutselen overgehouden. Eigenlijk is het gek dat er nog nooit een tv-programma over surprises is gemaakt.

"In de bekende witte tent moeten deelnemers dan onder leiding van André van Duin allerlei soorten surprises maken."

Wat zou het lekkere "slow televisie" zijn als er volgend jaar na het Sinterklaasjournaal een variant van Heel Holland Bakt zou worden uitgezonden: Heel Holland Plakt waarin geen taarten maar surprises worden gemaakt.

In de bekende witte tent moeten deelnemers dan onder leiding van André van Duin allerlei soorten surprises maken. Vanaf de bank kun je met enig leedvermaak kijken naar de stress, het gevloek en de mislukkingen. Maar ook genieten van het vakmanschap en de prachtige creaties. Aan het einde van het programma kroont een strenge maar rechtvaardige jury van hulpsinterklazen dan één van de deelnemers tot meesterknutselaar.  

Zo ver is het nog niet, maar tot die tijd kunnen alle creatievelingen wel meedoen aan onze eigen online surprisewedstrijd.

Denk jij dat jij dit jaar de mooiste Sinterklaassurprise hebt gemaakt?

Doe dan mee aan onze verkiezing 'de mooiste surprise van Nederland'. Mail een foto of video met jouw naam en telefoonnummer naar oproep@rtl.nl of stuur een PB via Facebook.

Vanaf vanavond kun je stemmen op onze Facebookpagina, zorg daarom dat we de foto van jouw surprise uiterlijk om 16:00 binnen hebben.