Jaap van Deurzen

Wanneer verdwijnt de zin in seks?

01 december 2019 06:16

"En Mark, heb je nog geneukt dit weekend?" vroeg PowNews verslaggever Rutger van Castricum ooit aan premier Mark Rutte, die de opmerking van zijn teflonlaag liet afglijden en antwoordde: "Dat gaat je niks aan." Het is zo'n typisch mannenvraagje met een diepere lading. De vraag stellen is hem vaak beantwoorden.

Decor: een bruine kroeg in Weesp. Twee veertigers zitten aan de bar. Hun vrouwen zitten verderop aan een tafeltje. "Wordt er bij jou thuis nog een beetje gehatseflatst?" vraagt de ene man ginnegappend aan de andere. Mannen gebruiken nu eenmaal liever synoniemen voor de daad (batsen, bollen, schaambeenbonken, fokken, kezen, ketsen).

Zijn maat kijkt in de richting van zijn vrouw. Met zijn moddervette buik en het sexappeal van een zwanger zwijntje vermoed ik dat hij niet dagelijks van bil gaat. "Dat houdt niet over", zegt hij met een quasi triest gezicht. "Ik sta al jaren op de wachtlijst", en dan: "Ach god, ze heeft de tanden weer uit."

"Gemodder tussen de lakens is wekelijks voer voor vrouwenbladen, met koppen als: help, hij wil meer seks dan ik"

Ik kijk in de richting van zijn echtgenote, die in een bitterbal bijt. Ze heeft een gleuf tussen de boventanden waarin je een fiets kunt parkeren. Het gebitsplaatje met vier spierwitte tandjes ligt schaamteloos naast het kartonnen kuipje mosterd. "Vorige week bleven die tandjes in een Mars vastzitten, dat plaatje zit los", legt haar man lachend uit.

Zijn sympathiek ogende vrouw heeft kort haar en draagt een bril. "Ach, die tijd hebben we gehad, man", zou ze waarschijnlijk lief antwoorden als haar de vraag over haar seksleven zou worden gesteld. "Het blijft een hoop gedoe voor weinig. Toch?"

Ik heb een kalender met feministische cartoons op de wc hangen. Op één van de tekeningen met begeleidende teksten zien we een man en een vrouw spiernaakt in de missionarishouding liggen. Opeens voelt hij nattigheid op zijn rug, en vraagt: "Wat is dat nou?" Zij antwoordt: "Ik schil een peertje."

Gemodder tussen de lakens, het is wekelijks voer voor vrouwenbladen, met jengelende koppen als 'Help, hij wil meer seks dan ik' en 'Waarom veertigers geen seks meer hebben'.

"De hamvraag voor eenieder is natuurlijk: wanneer verdwijnt de zin in seks?"

Een krant deed onderzoek: "Ons belangrijkste seksorgaan zit tussen de oren. Wanneer we iets aantrekkelijks waarnemen, komt er dopamine vrij in onze hersenen. Dat is een hormoon dat gevoelig maakt voor prikkels van 'lekkere dingen' zoals seks, een glas wijn of mooie schoenen."

Natuurlijk werd de eeuwige vraag gesteld: hebben vrouwen minder zin in seks dan mannen? Ja, riepen de wetenschappers in koor. Bijna één op de drie vrouwen gaf aan vaak geen zin te hebben in een potje rollebollen. Eén op de tien mannen beweerde hetzelfde. Of ze allemaal de waarheid spreken, is vers twee.

De hamvraag voor eenieder is natuurlijk: wanneer verdwijnt de zin in seks? "Dat heeft te maken met de waarde die het brein toekent aan prikkels van lekkere dingen. Gewenning kan ervoor zorgen dat die waarde lager wordt", zegt een onderzoeker van Rutgers, kenniscentrum voor seksualiteit.

"Opeens vliegt de kroegdeur open. In de deuropening staat een aantrekkelijke, blonde reus."

"Als een mannetjeskonijn constant met hetzelfde vrouwtje in een kooitje zit, gaat hij in het begin tekeer als een dolle. Daarna komt er een periode van relatieve rust: het mannetje lijkt moe te zijn. Zet je er op een gegeven moment een nieuw vrouwtje bij, dan bespringt hij haar onmiddellijk als een knettergeile puber met rondrazende hormonen."

Opeens vliegt de kroegdeur open. In de deuropening staat een aantrekkelijke, blonde reus. Hij spreidt zijn armen en schreeuwt ondeugend: "Wanneer begint het neuken?"

In mijn ooghoek zie ik het vliegensvlugge gebaar van een gebitsplaatje dat in een mond wordt geschoven. Begerig zie ik de ogen van de twee dames over het strakke achterwerk van de Viking glijden en denk: konijnen zijn zo gek nog niet.