Susanne Uilenbroek

De pijn van Ahmad Mendes Moreira

20 november 2019 05:44

"Het doet pijn", zei voetballer Ahmad Mendes Moreira van Excelsior in een interview bij RTV Rijnmond nadat hij zondag tijdens de wedstrijd tegen FC Den Bosch door supporters was uitgemaakt voor onder andere kankerneger en kankerzwarte. "Ik had het niet verwacht."

Hij vertelde dat het de eerste keer was dat hem zoiets overkwam. Dat één persoon begon en dat het steeds erger werd, totdat misschien wel 20 of 30 man hem uitjouwden. "Je voelt je machteloos. Je kunt er niks tegen doen. Op een gegeven moment realiseer je je dat het je overkomt. Je bedenkt bij jezelf 'gebeurt dit mij echt?'. Het doet zoveel pijn, omdat het zo persoonlijk is."

Opeens ben ik mij bewust van mijn eigen huidskleur.

Het interview en de beelden van de geëmotioneerde voetballer op het veld krijg ik niet uit mijn hoofd. Opeens ben ik mij bewust van mijn eigen huidskleur. Je zou het blank kunnen noemen, maar op deze grauwe ochtend in november is wit toch echt een betere omschrijving. In de weerspiegeling van een winkelruit zie ik mijzelf: een witte vrouw in een dikke winterjas. 

Als ik de kraag van mijn jas omhoog trek, kan ik opgaan in de mensenmassa. Ik zal niet worden uitgemaakt voor Zwarte Piet of katoenplukker. Niet als misplaatste grap en niet als grove belediging.

Als ik in een luxe auto rijd, zullen agenten waarschijnlijk denken dat het de auto van mijn man is. Ik zal niet zoals Typhoon keer op keer aan de kant worden gezet weg omdat de combinatie van mijn leeftijd, huidskleur en dure wagen verdacht zijn. De belastingdienst zet niet mijn toeslagen stop als er door middel van etnisch profileren wordt geprobeerd fraude te bestrijden.

Mijn dochter komt niet huilend uit school omdat ze is uitgescholden of gepest vanwege haar huidskleur.

Als ik op een sollicitatiegesprek kom, vragen de leden van de sollicitatiecommissie niet hoe ze mijn naam moeten uitspreken of waar ik vandaan kom, maar of ik familie ben van Henk Uilenbroek, een voormalig rechtbankverslaggever van de Volkskrant die al bijna 25 jaar dood is.

Mijn dochter komt niet huilend uit school omdat ze is uitgescholden of gepest vanwege haar huidskleur. Er worden tegen haar geen grappen gemaakt over het oerwoud, bananen of dat ze zich beter moet wassen. En als wij op zondagmiddag gaan winkelen en zwart geschminkte Pieten spelen Sinterklaasliedjes, dan voelt het voor ons niet alsof er karikaturen van onszelf optreden.

"Jij bent een kakker uit Bloemendaal. Ik ben een kakker uit Hilversum. Wij kunnen ons daar helemaal niks bij voorstellen"

Sportpresentator Jan Joost van Gangelen sprak maandagavond met Beau van Erven Dorens over hoe het voor Ahmad Mendes Moreira was dat er racistische woorden naar hem werden geschreeuwd. "Jij bent een kakker uit Bloemendaal. Ik ben een kakker uit Hilversum. Wij kunnen ons daar helemaal niks bij voorstellen," zei Jan Joost tegen Beau. 

Ook ik weet niet hoe het is om zo gediscrimineerd te worden. Ik kan alleen maar kijken, luisteren en leren van mensen die het wel is overkomen.

“Het doet pijn”, had Ahmad gezegd.