Yesim Candan

Stiekem je dochter laten besnijden

15 november 2019 05:53

Bij een meisjesbesnijdenis wordt het zichtbare deel van de clitoris weggesneden en in sommige gevallen worden ook de kleine én grote schaamlippen helemaal verwijderd. Bij deze laatste ingreep wordt de wond dichtgenaaid, waarbij slechts een kleine opening voor urine en menstruatiebloed wordt opengelaten.

Deze 'traditie' is een barbaarse operatie waarbij de meisjes afschuwelijke fysieke én geestelijke pijn ervaren. Ze zijn hierdoor voor het leven getraumatiseerd. Wereldwijd zijn 200 miljoen meisjes en vrouwen besneden in zo'n dertig landen in het Midden-Oosten, Afrika en Azië.

In Nederland is het verboden om meisjes te laten besnijden. Iedereen die een meisjesbesnijdenis uitvoert of eraan meewerkt, is strafbaar. Hij of zij kan een gevangenisstraf van 12 jaar of een geldboete van maximaal 76.000 euro krijgen. Dat het in Nederland verboden is, weerhoudt sommige ouders er niet van het ergens anders te laten doen.

"Als besneden vrouw word je dus altijd verkracht. Hoe kunnen we zorgen dat dit stopt voor de meisjes in Nederland?"

In Nederland wonende dochters worden door hun ouders meegenomen op 'vakantie' naar hun geboorteland, schrijft het weekblad De Groene Amsterdammer, zodat daar stiekem de besnijdenis kan worden uitgevoerd. De slachtoffertjes variëren in leeftijd van 0 tot 12 jaar. Omdat het een strafbaar feit is en het om Nederlandse kinderen gaat, vraag ik me af hoeveel moeders en vaders hiervoor tot nu toe veroordeeld zijn.

In Nederland zijn in totaal zo'n 41.000 besneden vrouwen. Ongeveer 4.200 meisjes lopen het risico ditzelfde lot te ondergaan. Bij ons komt het vooral voor bij mensen uit landen als Soedan, Eritrea, Ethiopië, Somalië en Egypte. Het gebeurt om vrouwen hun lust voor seks te ontnemen. Dus als vrouw voel je daaronder niets, waardoor je nooit zin hebt in seks. En dan heb ik het nog niet eens over de pijn die gepaard gaat met 'de daad'.

Dit is puur machtsmisbruik en onderdrukking van mannen ten opzichte van vrouwen. Als besneden vrouw word je dus altijd verkracht. Hoe kunnen we zorgen dat dit stopt voor de meisjes in Nederland?

"Jullie komen dus uit Soedan. Mag ik dan in de onderbroek kijken van uw dochter? Ethisch is het vast niet verantwoord."

Bij meisjes uit die landen zou het Nederlandse medische circuit verplicht een check moeten doen. Vroeger kwamen op basisscholen schoolartsen langs, waarbij ze onder andere in je broekje keken. Dat was erg ongemakkelijk, maar is in dit geval o zo nodig. Een etnische medische check.

Ethisch is het vast niet verantwoord. "Jullie komen dus uit Soedan? Mag ik dan in de onderbroek kijken van uw dochter?" Maar als we de 4.200 in Nederland wonende meisjes willen redden van het mes, moeten we nu de daad bij het woord voegen.

We vieren jaarlijks op 8 maart de Internationale Vrouwendag. Hoe kunnen we dit met al deze kennis nog onbezonnen vieren? Meisjesbesnijdenis is regelrechte verminking en zelfs poging tot moord. Ouders die stiekem hun dochter in het buitenland laten besnijden, moeten we opsporen en straffen. Als wij geen daadkracht tonen, sturen wij deze meisjes regelrecht het slachthuis in.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.