Ruzie over een vuurkorf
"Vinden jullie dat normaal of zo?" De buurman gebaart boos naar de vuurkorf die ik net heb aangestoken. Het is Sint-Maarten en de eerste buurkinderen kunnen elk moment langskomen met een lampion om een liedje te zingen.
Natuurlijk had ik ook alleen een kaars in een lantaarntje aan kunnen steken, maar op een gure novemberavond leek een vuurkorf in de voortuin mij feestelijk en gezellig. De buurman denkt daar duidelijk anders over. "Kijk nou naar die rook. Die moet uit", zegt hij bars. Een gesprek erover wil hij duidelijk niet aangaan. "Maar het is…" probeer ik nog, maar hij beent al weg.
"Wie denkt die man wel niet dat hij is", bries ik. Mijn vriend sust mij met de woorden: "Als hij er nou last van heeft..." Hij pakt een tang en haalt de brandende houtblokken uit de korf.
"Ik weet het wel: hout stoken veroorzaakt overlast voor mensen met luchtweg- en longproblemen en is niet goed voor het milieu."
Dit akkefietje met de buurman speelde zich niet afgelopen maandag af, maar vorig jaar. En sindsdien is het niet meer goed gekomen tussen de buurman en mij. Als het aan mij had gelegen, was die vuurkorf helemaal niet uitgegaan en was het waarschijnlijk echt op ruzie uitgelopen.
Ik weet het wel: hout stoken veroorzaakt overlast voor mensen met luchtweg- en longproblemen en is niet goed voor het milieu. Een vuurkorf of tuinkacheltje verbrandt het hout niet optimaal, waardoor de rook die er vanaf komt extra schadelijk is. Daarom doen we de vuurkorf nog maar zelden aan, eigenlijk alleen als er een feestje is (en tegenwoordig alleen als de buurman op vakantie is).
"Hoewel een grote groep Nederlanders dus met enige regelmaat een vuurtje aansteekt, begint hout stoken steeds omstredener te worden."
Hout hakken en een vuurtje stoken leerde ik bij de scouting en ik vind het heel leuk om te doen. En daarin ben ik niet de enige. Hoeveel vuurkorven, tuinkachels en bbq’s er in Nederland zijn, is niet bekend. Maar het CBS schat het aantal houtgestookte installaties die gebruikt worden binnenshuis (openhaarden, houtkachels, pelletkachels etc.) op 993.000.
Hoewel een grote groep Nederlanders dus met enige regelmaat een vuurtje aansteekt, begint hout stoken steeds omstredener te worden. Dat merkte ook mijn oud-collega Robert toen hij op Facebook advies vroeg over de aanschaf van een houtkachel. Binnen korte tijd kreeg hij bijna 90 reacties van vrienden en collega’s die onder te verdelen waren in twee kampen: een groep mensen vond dat hout stoken echt niet meer kan omdat het slecht is voor het milieu en voor gezondheidsklachten zorgt. De andere groep prees de gezelligheid en warmte en vond dat als je verantwoord stookt je gewoon je gang moet gaan.
"Mijn eigen gemeente heeft een paar jaar geleden een campagne gelanceerd om mensen bewust te maken van de overlast die houtrook kan veroorzaken. "
Hout stoken is niet verboden, maar de overheid wil het wel ontmoedigen. Zo is er nu het stookalert van het RIVM dat op windstille dagen en dagen met mist mensen adviseert geen vuur te maken omdat de rook dan blijft hangen en voor extra klachten zorgt.
En mijn eigen gemeente heeft een paar jaar geleden een campagne gelanceerd om mensen bewust te maken van de overlast die houtrook kan veroorzaken, maar schrijft ook op haar website dat ze bij conflicten over houtrook eigenlijk niet kan helpen.
Robert appt mij opgewekt een foto van zijn nieuwe houtkachel. "Mooi", app ik terug. Ik kan alleen maar hopen dat hij beter contact met zijn buren heeft dan ik en dat hij er met zijn buren, als hij een conflict over de rook krijgt, wél op een vriendelijke manier uitkomt.