Yesim Candan

'Allahu Akbar' door heel Nederland?

08 november 2019 05:52

Mag een moskee zijn gebedsoproepen overal in Nederland laten klinken? In islamitische landen gebeurt het vijf keer per dag. Op een paar steden na is dit in Nederland nog niet aan de orde. In Nederland staan 500 moskeeën en wonen 1 miljoen moslims. De gebedsoproep is intens en komt echt binnen in je huis. De gebedsoproep is in het Arabisch en luidt: "God is zeer groot. Ik belijd dat er geen god is behalve God."

Toestaan of niet? Daarover is een discussie aan de gang en de voor- en tegenargumenten variëren van 'opdringerig' tot 'fundamenteel recht'. Maar wat is eigenlijk de meerwaarde van het willen laten horen van de gebedsoproep? Waarom heb ik minder moeite met een kerkklok, maar wel met een gebedsoproep in Nederland?

"De moskee wil naar een positieve beleving van 'Allahu Akbar' en wil daarom de gebedsoproep laten klinken."

Aan de andere kant is een gebedsoproep een fundamenteel recht. Artikel 10 van de Wet openbare manifestaties (WOM) staat het 'oproepen tot het belijden van godsdienst' toe. Daarmee wordt vooral gedoeld op de islamitische gebedsoproep, die wettelijk dezelfde status heeft als het luiden van de kerkklokken.

De Blauwe Moskee in Amsterdam Nieuw-West wil de gebedsoproep niet alleen binnen, maar ook buiten laten horen. Het bestuur van de moskee wil de islam normaliseren in Nederland. 'Allahu Akbar' (God is de grootste) heeft een negatieve associatie door de terroristen die deze kreet gebruiken als wapen voor hun ideologie. De moskee wil naar een positieve beleving van 'Allahu Akbar' en wil daarom de gebedsoproep laten klinken.

"Bestaat er verbinding, als er wereldwijd angst is voor de islam door toedoen van IS-terroristen?"

Nog belangrijker: Amsterdamse moslims willen hun plek in de maatschappij claimen, met als streven onvoorwaardelijke acceptatie. Hierin schuilt activisme. Immers: in Utrecht, Enschede, Rotterdam en Almelo wordt de gebedsoproep al jarenlang ook buiten gepredikt. Amsterdam, de stad van de vele culturen en religies, past dit nog niet toe. In Almelo is dit sinds 1980 toegestaan en al die tijd gebeurt het zonder enig commentaar of klacht. Een gebedsoproep zou voor meer verbinding moeten zorgen, zegt imam Elforkani van de Blauwe Moskee, een verbinding van de islam met de buurt en met Amsterdam. 

Maar bestaat er verbinding, als er wereldwijd angst is voor de islam door toedoen van IS-terroristen? Strijders die met hun angstaanjagende uiterlijk en dito geweren onschuldige mensen en kinderen hebben vermoord, verkracht uit naam van Allah, ondertussen 'Allahu Akbar' schreeuwend. Zolang zij niet worden uitgeroeid, zullen de moslims hier last van ondervinden.

Om de islam te normaliseren, zou de Blauwe Moskee eerst maar eens wekelijks zijn deuren moeten opengooien voor buurtevenementen. De moskee heeft een missie. Maar of die missie nu het verspreiden van de gebedsoproep als statement moet zijn? Eigenlijk zijn we natuurlijk bang dat straks alle 500 moskeeën in Nederland hetzelfde gaan doen. Niet dan? 

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.