Yesim Candan

Maakt het uit dat Al-Baghdadi dood is?

01 november 2019 05:57

President Trump kondigt op tv aan dat de 'grootste vijand van de wereld' dood is. De massamoordenaar, serieverkrachter, de 'zogenaamde kalief' Abu Bakr Al-Baghdadi, zoals Trump zijn naam woord voor woord nadrukkelijk uitspreekt, is dood. 

Al-Baghdadi, ooit onderdeel van al-Qaeda's netwerk in Irak, klom als onbekende imam op mysterieuze wijze snel op binnen IS. Na de oprichting van de terreurbeweging groeide hij uit tot ’s werelds meest gevreesde terreurleider. IS staat bekend als barbaarse organisatie die films van onthoofdingen van burgers, soldaten, journalisten en hulpverleners inzet als propagandamiddel. 

"Er waren destijds tienduizenden gevangenen – moeten wij nu geloven dat ze van al die mensen DNA hebben afgenomen?"

Al-Baghdadi heeft zichzelf opgeblazen, samen met een paar kinderen, zegt Trump. Eerst zou het gaan om drie kinderen, later spreekt de Amerikaanse generaal McKenzie over twee kinderen. En waar president Trump beweert dat Al-Baghdadi kreunend en jammerend stierf als een hond, geeft McKenzie aan dat deze bewering niet kan worden bevestigd. Nu is Al-Baghdadi al vaker doodverklaard, maar dit keer zou hij echt dood zijn: nadat zijn lichaam is geïdentificeerd, heeft hij een zeemansgraf gekregen. Maar hoe kan, na een ontploffing, zijn lichaam worden geïdentificeerd? 

Met hulp van een DNA-analyse is vastgesteld dat de IS-leider is gedood, zegt generaal McKenzie. Het vergelijkingsmateriaal zou in 2004 zijn verkregen toen de latere IS-leider vastzat in Irak. Toen de Amerikanen hem oppakten, noemde hij zichzelf nog Ibrahim Awad al-Badri. Hij werd maandenlang vastgehouden in het gevangenkamp Bucca.

De Amerikanen zagen destijds geen groot gevaar in hem en lieten hem gaan. Maar er waren destijds tienduizenden gevangenen – moeten wij nu geloven dat ze van al die mensen DNA hebben afgenomen?

"Als Al-Baghdadi zelfmoord heeft gepleegd met een bom, hoe kan die hond die hem achterna zat dan nog leven?"

Amerika laat zien hoe je de strijd tegen terrorisme aanpakt. Don't mess with America. Maar was het niet beter geweest om Al-Baghdadi levend te pakken? Mannen die martelaarschap ambiëren, zouden we door een tribunaal moeten laten berechten.

Bovendien: vragen te over. Als Al-Baghdadi zelfmoord heeft gepleegd met een bom, hoe kan die hond die hem achterna zat dan nog leven? Ook is de compound gebombardeerd – maar die hond leeft nog steeds? De hond wordt door de Amerikanen nu verheerlijkt als vrijheidssymbool. Maar wat is die vrijheid waard als we niet weten waar we aan toe zijn?

"Ik hou mijn hart vast voor een nieuwe golf van aanslagen in de wereld."

IS is een meerkoppig terroristisch monster, het gedachtegoed van het wereldwijde jihadisme is nog lang niet verslagen. Wat maakt het uit dat Al-Baghdadi dood is? Het gaat om de organisatie en de gedachte erachter: die moet kapot.

De nieuwe Al-Baghdadi staat al klaar. Abu Ibrahim al-Hashemi al-Qurashi heet zijn opvolger. Ik hou mijn hart vast voor een nieuwe golf van aanslagen in de wereld.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.