Susanne Uilenbroek

Tour de boer

16 oktober 2019 06:02

Niets is zo lastig voor te bereiden voor een nieuwsredactie als de verslaglegging van een boerenprotest. In dit geval hou ik me ermee bezig. Hoeveel boeren komen er precies? Wat zijn de gevolgen voor het verkeer? Loopt het protest uit de hand en krijgen we Groningse toestanden? Hoe lang gaat het allemaal duren? Hoeveel verslaggevers sturen we erheen? Zeg het maar.

Waarschijnlijk is het net zo lastig in te schatten voor de betrokken gemeentes en de politie. Woordvoerders houden een slag om de arm. "De boeren zeggen dat ze met 1500 komen, maar ik weet niet of dat 1500 man of 1500 tractoren zijn", gaf een persvoorlichter maandag nog toe.

De boeren weten het zelf ook niet precies. Via Telegramgroepen en andere sociale media houden ze elkaar op de hoogte, maar het is niet zo dat iedereen via datumprikker.nl heeft laten weten of hij er wel of niet bij is.

"Ik hoop dat het niet te laat wordt, want ik moet de koeien wel weer voeren."

Met groepen boeren uit verschillende regio’s gaan ze gezamenlijk op pad. Farmers Defence Force, de drijvende kracht achter de demonstratie van vandaag, gaat zelf uit van een grote opkomst. Misschien wel groter dan die van de eerste landelijke demonstratie op 1 oktober.

"Ik hoop dat het niet te laat wordt, want ik moet de koeien wel weer voeren", zei een veehouder tegen mij in aanloop naar het protest van vandaag. Maar er zijn ook boeren die in Den Haag blijven slapen om mee te doen aan het 'boer en burger-ontbijt' en daarna aan te sluiten bij de 'Tour de Boer' langs verschillende ministeries. 

Farmers Defence Force heeft de boeren opgeroepen om oud papier mee te nemen naar Den Haag 'om dit neer te leggen bij de instanties die ons zoveel nutteloze papieren rompslomp bezorgen'.

"Ze zijn bang dat ze zo erg in de verdrukking komen dat het onmogelijk wordt om hun boerderij draaiende te houden."

Nog een lastige vraag: wat willen ze precies bereiken met hun demonstraties? De boeren willen in ieder geval niet de schuld krijgen van de stikstofcrisis. En ze willen al helemaal niet dat de oplossing voor die crisis op hun bordje komt. Vandaar dat ze hameren op extra onderzoek naar hoeveel stikstof er vanuit de lucht neerslaat op de grond.

Maar dat is niet het enige waarom ze naar Den Haag gaan. Ze hebben het gevoel dat hun voortbestaan als boer op het spel staat. Daarom gebruiken ze grote woorden als 'geen eliminatie van boerenbedrijven' en 'geen inbreuk op grondrechten'. Ze zijn bang dat ze worden onteigend of dat ze zo erg in de verdrukking komen door allerlei regels dat het onmogelijk wordt om hun boerderij draaiende te houden.

"Ruimte voor een kritische noot is er amper. Het moet vooral #trotsopdeboeren en #nofarmersnofood zijn."

Ze zien dat er een groot draagvlak onder de bevolking is voor hun acties, maar weten ook dat ze dat kunnen verspelen. Vandaar het 'boer en burger-ontbijt' op donderdagochtend en herhaalde oproepen om het netjes te houden en te luisteren naar de aanwijzingen van de politie.

Tegelijkertijd willen de boeren meer waardering voor hun werk van de politiek en de media. Ruimte voor een kritische noot is er amper. Het moet vooral #trotsopdeboeren en #nofarmersnofood zijn. 

Ondertussen is het Google niet ontgaan dat ik de afgelopen dagen wel erg veel met boeren bezig ben. Ik krijg reclame voor speelgoedtractoren en een computerspel waarbij ik een boerderij moet runnen in mijn tijdlijn. Een beetje wrang is de wervende tekst van het spel wel: "Verken de uitgestrekte gebieden in enorme open werelden gevuld met landbouwactiviteiten." Over stikstofuitstoot en demonstraties wordt niet gerept.