Jaap van Deurzen

Ik ben een gala-gekkie!

13 oktober 2019 06:23

"De winnaar van de Gouden Televizier-Ring 2019 is: (Wijnen! Wijnen! Wijnen!) Chateau Meiland!" Maar liefst 55 procent van de kijkers stemde op het televisieprogramma. "We hebben SBS uit het slijk getrokken!" kraait Martien Meiland vals.

In het populaire realityprogramma bouwt interieurontwerper Meiland samen met zijn familie een verwaarloosd Frans kasteel om tot een chic hotel. Het programma wordt een mediahit, vooral vanwege de feminiene hoofdrolspeler, die na 25 jaar huwelijk uit de kast is gekomen en de belichaming is geworden van een hilarische homo, met van die typische, overdreven vrouwelijke gebaartjes en hoge falsetstem. "Ik ben hysterisch, zij past op de centjes!" zegt hij opgewonden. "We gaan wijnen, wijnen, wijnen!"

"Een strenge jongedame gooit nog net geen lasso om mijn strot, zoals je wel ziet bij afgedwaalde runderen."

Chateau Meiland, De Beste Zangers en Expeditie Robinson: dat zijn de programma's die dit jaar streden om de Gouden Televizier-Ring. Als deelnemer aan Expeditie Robinson 2019 loop ik voor het eerst van mijn leven over een rode loper en doe alles verkeerd. Met straffe pas wil ik doorstiefelen. Ik ben namelijk als de dood dat geen fotograaf me op de foto wil, maar het is tegen de 'loper-etiquette'. Die schrijft voor dat je met een soort zijdelingse schuifel steeds voor een andere camera eindigt. 

Een strenge jongedame gooit nog net geen lasso om mijn strot, zoals je wel ziet bij afgedwaalde runderen. Gedwee schaar ik me achter Ilse Warringa, alias juf Ank uit de Nederlandse comedyserie De Luizenmoeder. Alle vrouwen lopen als pauwen over de loper, de veren strak overeind. De jurken hebben ravijndiepe decolletés. 

Welkom in de ballenbak der Lage Landen. Expeditielid Loiza Lamers heeft een prachtige jurk aan met een decolleté tot aan haar navel en heeft af en toe moeite de boel binnenboord te houden. De boomlange lieve Loiza heette ooit Lucas en plaste staand. Na haar transitie tot vrouw is haar brisante kledingstuk natuurlijk een schitterend statement.

"Laurie Scheerder, Expeditie-deelnemer in 2018, heeft een fles champagne onder haar galajurk meegesmokkeld die van mond tot mond gaat."

Dan gebeurt het. "Jaap, hier! Japie! Deze kant op, Jaap!" Als een verbaasd edelhert staar ik in de felle flitslampen van de paparazzi. Als snelle afvaller word ik alsnog het heldendom in geflitst. Wie had het ooit gedacht. Ik schud de hand van Expeditie-leden Corrie Konings en bariton Henk Poort, de oudjes uit de vorige serie. Soort zoekt soort. Henk viel destijds hilarisch uit de toon toen hij na het eten van een verkeerde krab kraaide: "Ik moet constant poepen!" 

Het spektakel begint, we zitten direct achter de genomineerden. Laurie Scheerder, Expeditie-deelnemer in 2018, heeft een fles champagne onder haar galajurk meegesmokkeld die van mond tot mond gaat. Laurie is zo slecht nog niet, ondanks de doodsbedreigingen die ze kreeg vanwege haar duistere blikken en gekonkel in de vorige serie. Ze heeft er nog steeds last van.

Het is een duister kantje van de realityserie, want ook Dionne Onnedi uit 'mijn team' mocht aan 'het gas' omdat ze mij uit het spel had gespeeld. Lieve mensen, dit is een spelletje!

"De 13-jarige dochter van een kennis huilde toen ik eruit moest. Ze vond me de 'lieve pappa' uit de serie."

Ondanks de vijfde nominatie valt Expeditie Robinson weer buiten de prijzen. Volgend jaar volgt misschien de zesde keer, een soort van dubbel scheepsrecht dus. Het gaat dan om onze lichting eilandbewoners.

Ik denk aan de 13-jarige dochter van een kennis, die huilde toen ik eruit moest. Ze vond me de 'lieve pappa' uit de serie. Gisteren belden twee verlegen buurjongetjes bij ons aan die wilden weten hoe het met me gaat. Schuchter stapten ze de woonkamer in. We gingen samen op de foto en in dat onnavolgbare jongerenjargon kreeg ik te horen dat ik zou worden getagd. "Dit gaat me veel volgers opleveren!" jubelde mijn lieve buurjongetje. Deze antiheld voelde zich heel even de winnaar van de ring!

Expeditie Robinson. Seizoen 15, aflevering 7, vanavond 20.00-21.30 uur op RTL 4.