Jaap van Deurzen

Zet hem op, Jaap! Maak het nieuws kapot!

06 oktober 2019 06:41

"Ik ben een verhalenverteller", zeg ik dertig jaar geleden tegen oud-hoofdredacteur van het RTL Nieuws, Rik Rensen. De grote vriendelijke reus kijkt me peinzend aan, tuit zijn vlezige lippen en zegt overtuigd: "Die heb ik nodig."

Ik begin aan mijn langgekoesterde jongensdroom en word verslaggever van het RTL Nieuws. Ik ben een magere schlemiel met een sneu snorretje en heb van mijn leven nog geen nieuwsreportage voor televisie gemaakt.

Het Nederlandse medialandschap wordt in 1989 geraakt door een brisantbom. De eerste waarschuwende knal valt op 23 augustus met de legendarische woorden van medeoprichter en oud-dj Lex Harding: "You can start the tape."

Bij RTL's moedermaatschappij in Luxemburg wordt de proefuitzending gestart en opgestraald naar de Astra-satelliet. Het kabelnet in Leeuwarden krijgt de primeur van de eerste uitzending van Veronique, zoals RTL dan nog heet. De eerste commerciële zender mag in oktober 1989 met Nederlandstalige uitzendingen beginnen, zij het via de beruchte 'U-bocht' (programma's worden vanuit Luxemburg opgestraald).

"Het groepje jonge, onervaren nieuwshonden vormt de 'ruggengraat' van de nieuwe zender, maar heeft de ballen verstand van televisie maken."

De zender zegt dat nieuws de 'ruggengraat' van de nieuwe omroep zal worden. De bewering staat in scherp contrast met de (uit zijn voegen gerukte) uitspraak van ideale schoonzoon alias programmadirecteur Ruud Hendriks: "Als het publiek bloemkolen wil, dan krijgt het bloemkolen." 

Het groepje jonge, onervaren nieuwshonden vormt dus de 'ruggengraat' van de nieuwe zender, maar heeft de ballen verstand van televisie maken. De eerste uitzendingen zien er niet uit. De collega's liggen schuddebuikend van het lachen voor de buis. Dit is 'bloemkool-nieuws'. 

De 'coupe windhoos' van presentator Jeroen Pauw is het gesprek van de dag. Zijn kapsel houdt het midden tussen een verfrommeld vogelnestje en een getoupeerde poederpruik.

30 jaar RTL Nieuws: zo begon het

Op 2 oktober 1989 presenteerde een nog piepjonge Jeroen Pauw de eerste uitzending van RTL Nieuws.

Gelukkig zit het historische tij mee. In 1989 valt de Muur;  in Noord-Ierland is het hommeles. Joegoslavië valt met ongekend geweld uit elkaar. De Golfoorlog begint. We maken snel school. 

Als razende reporter reis ik af naar ramp- en oorlogsgebieden. Natuurlijk is er kritiek. Mijn verhalende verteltrant valt niet bij iedereen in de smaak. Wijlen columnist Boudewijn Büch schrijft in Nieuwe Revu: "Het meest vreemde fenomeen dat we op het ogenblik hebben, heet Jaap van Deurzen. Zijn toon zou overal passen, behalve in een nieuwsprogramma….Zet hem op Jaap! Maak het nieuws kapot! Lachen!"

Heerlijke tekst. Gelukkig mag ik blijven, alles went blijkbaar. Het komt ook goed. Docent Jaap Brand bezorgt me de grootste anus-veer en zegt: "Jaap dwingt tot luisteren." Tot zover de zelfbevlekking.

"De wanhopige boer stormt naar buiten en valt ons aan. Zijn zoon grijpt ons peperdure statief en gooit die in een bak met ontsmettingsmiddel."

Er zijn ook  dieptepunten. Zeker als de 'Gek van Goirle', cameraman Stan Storimans, sterft in Georgië. Van een heel ander kaliber is mijn veroordeling als 'verspreider van varkenspest' in 1997. De veterinaire ziekte giert dan verwoestend door de polder. Ik krijg de ondankbare opdracht om boeren naar hun mening te vragen. 

Met mijn gebruikelijke 'ouwe-jongens-krentenbrood-aanpak' stap ik het erf op van een Budelse boer, die vier vaten vol doodgespoten biggen voor zijn staldeur heeft staan. "Boertje!" roep ik quasi-luchtig, "mag ik even wat vragen?" 

Nee, dat mag niet! De wanhopige boer stormt naar buiten en valt ons aan. In zijn oersterke armen dans ik een verhitte 'varkenspest-polka'. Zijn toegesnelde zoon grijpt ons peperdure statief en gooit die in een bak met ontsmettingsmiddel. Geloof me, daar houden statieven niet van. De rechter veroordeelt RTL tot een boete van 500 gulden. Ik had niets te zoeken op dat erf. Terecht.

Gelukkig waren er de afgelopen dertig jaar ook heel veel hoogtepunten, als je dat al kunt zeggen over nieuwsverslaggeving, want goed nieuws is vaak geen nieuws. Toch vond ik het een feestje, dankzij fenomenale collega's en cameramannen. Dertig jaar na dato zeg ik daarom: hulde aan het RTL Nieuws.