Susanne Uilenbroek

Mijn hond is niet mijn partner

02 oktober 2019 05:59

Nadat er bij ons was ingebroken, namen wij een hond. Ik sliep slecht door de inbraak en we hoopten dat een waakse hond daar verbetering in zou brengen. We kozen een grote vriendelijke oude reus uit het asiel, die luisterde naar de naam Skype. 

Skype kon niet lang van zijn oude dag genieten. Tijdens de eerste controle bij de dierenarts bleek hij uitgezaaide kanker te hebben. Drie weken nadat we hem hadden opgehaald uit het asiel lieten we hem inslapen.

Dat wilden we niet nog een keer meemaken. De opvolger van Skype werd een pup van een erkende fokker. Met Cuby gingen we naar puppycursus en we liepen in de nachtelijke uren in onze pyjama over straat om hem zindelijk te krijgen. Cuby is een goede huisgenoot die geheel naar onze wens heel hard blaft als er 's avonds laat iemand aanbelt en aan mijn voeten ligt als ik een column schrijf. 

"Mensen verplaatsen zich meer in dieren en geven aan dat dieren rechten hebben."

De Raad voor Dieraangelegenheden publiceerde deze week het rapport De Staat van het Dier, waarin beschreven wordt hoe onze opvatting over de relatie tussen mens en dier verandert. Vroeger zagen we dieren vooral als productiemiddel voor arbeid, melk of vlees, waarbij de mens eigenaar en heerser was. Wij waren de baas.

Geleidelijk ontwikkelde de relatie zich naar rentmeesterschap, waarbij de heersende opvatting was dat mensen voor dieren moesten zorgen. En nu wordt volgens de raad in grote delen van de samenleving het dier als partner gezien. Mensen verplaatsen zich meer in dieren en geven aan dat dieren rechten hebben, zoals het recht op een waardig bestaan.

Persoonlijk ben ik in de fase van het rentmeesterschap blijven hangen. Ik zorg goed voor onze hond en andere huisdieren, maar ze zijn niet mijn gelijkwaardige partners. Dat andere mensen dat wel zo zien, merkte ik toen ik bezig was met de voorbereidingen op de verslaggeving van RTL Nieuws over het boerenprotest. Er was een tegendemonstratie van dierenactivisten aangekondigd en ik was benieuwd of ze van plan waren de confrontatie met de boeren aan te gaan.

"Dieren zouden het recht moeten hebben op wettelijke bescherming en op iemand die hun belangen verdedigt in de rechtbank."

Dat bleek niet het geval. Ze wilden met enkele tientallen mensen vreedzaam demonstreren voor dierenrechten. De activiste die ik sprak, noemde een heel rijtje rechten op. Ten eerste zouden dieren het recht moeten hebben om vrij te zijn (of iemand te hebben die voor ze zorgt, maar in ieder geval niet iemands eigendom te zijn). 

Ten tweede zouden dieren het recht moeten hebben om niet door mensen te worden uitgebuit, mishandeld of vermoord. De activiste legde mij uit dat 'door mensen' een belangrijke toevoeging was, omdat anders iedereen altijd over roofdieren begint. 

Ten derde zouden dieren het recht moeten hebben op een beschermd huis, habitat of ecosysteem. Ten vierde het recht om gered te worden uit situaties van uitbuiting of nood en ten vijfde het recht op wettelijke bescherming en op iemand die hun belangen verdedigt in de rechtbank. Ik slikte mijn eigen mening in en wenste de activisten succes met hun demonstratie

"We zouden samen moeten toekijken hoe onze honden spontaan de liefde bedreven."

Ik moest terugdenken aan haar woorden toen Cuby tijdens onze wandeling in het bos een loops labradoedelteefje wilde bespringen. Als hij niet mijn eigendom was, maar vrij zou zijn, dan zou ik hem niet mogen verbieden dat te doen.

Dan zou de baas of in dat geval de partner van de labradoedel ook niet mogen ingrijpen. Dan zouden we samen moeten toekijken hoe onze honden spontaan de liefde bedreven en als er een conflict zou ontstaan over de puppy's die eruit voortkwamen, dan zouden advocaten in de rechtbank zowel Cuby als het teefje vertegenwoordigen.

Maar zoals gezegd: ik geloof in rentmeesterschap en mijn hond is niet mijn gelijkwaardige partner die kan doen waar hij zin in heeft. Ik riep Cuby bij me, groette de eigenaar van de labradoedel en zette er stevig de pas in, zodat mijn hond niet opnieuw in de verleiding zou komen.