Yesim Candan

Fortuyn, Van Gogh, Wiersum: een nieuwe aanslag op het vrije woord

20 september 2019 05:51

Nederland is geschokt. Advocaat Derk Wiersum werd vermoord, vlak nadat hij thuis was weggegaan en zijn kinderen en vrouw gedag had gezoend. Dit is een aanslag op onze rechtsstaat en democratie. Een strafadvocaat die een kroongetuige verdedigde omdat hij de underdog wil bijstaan, de verdachte die, in de woorden van Wiersum, tegen het systeem vecht. In een filmpje over zijn beroep als advocaat vertelt hij gepassioneerd dit verhaal.

Eerder waren we aangeslagen door de moord op Pim Fortuyn in 2002 en Theo van Gogh in 2004. In de Nederlandse politiek verdedigde Fortuyn een nieuw geluid – daarom werd hij gezien als bedreiging. Filmmaker, columnist en regisseur Theo van Gogh werd fietsend geliquideerd in Amsterdam. Twee moorden waar we liever niet aan herinnerd willen worden, omdat dit direct een aanslag is op de vrijheid van hun beroepsuitoefening. Een politicus, een filmmaker, en nu een advocaat.

"Vanuit hun beroep gaven Fortuyn en Van Gogh allebei hun eigen mening, terwijl Wiersum vanuit zijn werk juist de visie van een ander vertolkte."

In hoeverre zijn het Openbaar Ministerie en de politie in staat gevoelige beroepen te beschermen? Ik spreek advocaat Richard Korver, die zelf ook enorm aangeslagen is. We spreken over de moorden op Fortuyn en Van Gogh. Korver legt het verschil uit: vanuit hun beroep gaven Fortuyn en Van Gogh allebei hun eigen mening, terwijl Wiersum vanuit zijn werk juist de visie van een ander vertolkte. Een aanslag op een advocaat is een aanslag op de rechtsstaat. Dan kun je de deuren van de rechtbank evengoed sluiten. We moeten niet zwichten voor terreur. 

Het vrije woord van een politicus en een filmmaker; een advocaat die het vrije woord van iemand anders vertegenwoordigt: ze moeten allemaal beschermd worden. Waarom kunnen we bij een buitenlandse aanslag wel de tv-programmering aanpassen, en deze keer niet? Er zou meteen een extra uitzending van Opsporing Verzocht moeten komen, want over een maand zijn we alles vergeten: wie weet er nog wat hij een maand geleden heeft gegeten? Je kunt op de aanslag inspelen met een taskforce-terreurteam, maar je zou ook de media kunnen inzetten. 

"Ik denk dat heel veel mensen slecht hebben geslapen, denkend aan Derk Wiersum en eventueel aan hun eigen gevaar."

Ik hoop dat nieuwe aanslagen ons bespaard blijven. Niemand verdient het om 's ochtends om half 8 uit het leven te worden gerukt. Gevoelige beroepen moeten worden beschermd. Ik denk dat heel veel mensen slecht hebben geslapen na het horen van dit nieuws, denkend aan Derk Wiersum en eventueel aan hun eigen gevaar.

We moeten ons niet laten leiden door een angstcultuur. Grote vraag is natuurlijk of de dader gevonden gaat worden. Of, zoals Richard Korver het uitdrukt: wie miste, afgelopen woensdag, zijn zoon 's ochtends vroeg?