Susanne Uilenbroek

Kom in beweging en maak kans op een cruise

18 september 2019 05:52

Zou jij meer gaan bewegen als je van de overheid een Fitbit krijgt? In Singapore gaan ze proberen of zo’n cadeautje werkt om mensen gezonder te laten leven. 

Vanaf volgende maand krijgen de eerste inwoners van Singapore het polsbandje dat onder andere de hartslag, het aantal gelopen stappen en uren slaap meet. De Fitbit is gratis, deelnemers moeten wel een jaar lang betalen voor een bijbehorend online coachingsprogramma van €6,50 per maand. Maar liefst één miljoen mensen kunnen meedoen aan het gezondheidsproject. Dat is bijna 20% van de bevolking.

Als je maar genoeg wandelt en dat bijhoudt met een speciale app, kun je prijzen winnen zoals een cruise door het Caribisch gebied of businessclass vliegtickets naar Seattle. 

Singapore kampt net als Nederland met een groeiend aantal mensen dat diabetes type 2 of hart- en vaatziekten heeft. Hebben wij een ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, in Singapore hebben ze een Health Promotion Board die vaker creatieve dingen verzint om mensen over te halen meer te bewegen. 

Zo begint volgende maand voor het vijfde jaar de Nationale Stappen Challenge. Als je maar genoeg wandelt en dat bijhoudt met een speciale app, kun je prijzen winnen zoals een cruise door het Caribisch gebied of businessclass vliegtickets naar Seattle. 

In Nederland probeert de overheid minder expliciet mensen aan het bewegen te krijgen. Gemeentes subsidiëren sportfaciliteiten en leggen wandel- en fietspaden aan. De vraag is of zo’n indirecte aanpak wel werkt. Een nieuw rapport van het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) is daar kritisch over. 

Is het niet ook een eigen keuze om na de verplichte gymlessen op school nooit meer sportschoenen aan te trekken?

In Nederland sport ongeveer de helft van de Nederlanders geregeld. Eénderde sport helemaal niet en de rest sport af en toe. Het SCP beschrijft in het rapport wat mensen als reden geven om niet te sporten. Ze hebben geen zin, geven aan andere prioriteiten te hebben, vinden dat ze wel genoeg bewegen of hebben last van hun gezondheid. De aanleg van nieuwe sportvoorzieningen zorgt er niet voor dat deze mensen opeens gemotiveerd zijn om toch te gaan sporten.

Mensen die sporten doen dat omdat ze het leuk en ontspannend vinden, omdat het belangrijk is voor hun gezondheid en soms ook omdat ze druk van buitenaf ervaren om te bewegen.

Plezier beleven aan sporten is deels erfelijk, schrijft het SCP. Volwassenen die sporten hebben vaak een vader en/of moeder die ook sport of heeft gesport. Omdat de motivatie om te gaan sporten zo persoonlijk is, is het voor de overheid lastig om mensen van de bank te krijgen.

Aan de andere kant: is dat überhaupt iets waar de overheid zich mee moet bemoeien? Is het niet ook een eigen keuze om na de verplichte gymlessen op school nooit meer sportschoenen aan te trekken?

De gehele bevolking wordt opgeroepen mee te doen wat saamhorigheid maar ook groepsdruk creëert en inspanningen worden beloond met cadeautjes of de kans op mooie prijzen.

Net als in Nederland zijn stijgende zorgkosten voor Singapore reden om mensen te motiveren gezonder te leven. Privacy of persoonlijke keuzes worden daar makkelijker aan de kant geschoven dan hier. De data die Fitbit gaat verzamelen in Singapore wordt bijvoorbeeld gedeeld met de Health Promotion Board. De overheidsorganisatie wil aan de hand daarvan nieuw beleid ontwikkelen. 

In Nederland zijn projecten zoals Singapore organiseert om mensen fitter te krijgen ondenkbaar. Toch zit er wel iets slims in. De gehele bevolking wordt opgeroepen mee te doen wat saamhorigheid maar ook groepsdruk creëert en inspanningen worden beloond met cadeautjes of de kans op mooie prijzen. Ook al heb je geen zin of heb je andere prioriteiten, er wordt geprobeerd jou persoonlijk te motiveren om in beweging te komen. 

Daarmee proberen ze in Singapore de kern van het probleem aan te pakken. Hoe succesvol die tactiek is, zal moeten blijken. Fitbit heeft uiteraard al aangegeven dat ze het project graag in meer landen wil uitrollen.