Jeroen Akkermans

De ruil van MH17

09 september 2019 05:59

Het contrast kan niet groter zijn. Geen Poetin, familie, bloemen of tranen van geluk bij de aankomst van de 35 'Russische' gevangenen. In Moskou is de ontvangst van de huurlingen uit de oorlog in Oost-Oekraïne kil. Hup, busje in en wegwezen.

Aan de andere kant van de ruil, in Kiev, worden de gevangenen met applaus en emotie onthaald. De Oekraïense president laat zich de omhelzing van de 'helden van het land' niet ontnemen onderaan de vliegtuigtrap.

President Zelenski bestempelt de ruil als een eerste hoofdstuk op weg naar vrede tussen Rusland en Oekraïne. Hoera! De strijd aan het front in Oekraïne heeft inmiddels aan meer dan 13.000 mensen het leven gekost. Het moet maar eens afgelopen zijn met de oorlog tussen de buurlanden. Regisseur Sentsov ziet na vijf jaar cel in een strafkolonie boven de Poolcircel voor het eerst zijn dochter in vrijheid terug. Hoera!

Na de ruil lijkt de kans verkeken dat de Oekraïner (!) ooit nog door een rechter wordt ondervraagd.

Maar de offers voor deze toenaderingspoging zijn groot.

Ik denk aan de MH17-nabestaanden. Ook voor hen is het een klap in het gezicht dat Volodymyr Tsemach op gezag van Moskou deel uitmaakt van de ruil. Tsemach is in 2014 de baas van de plaatselijke luchtafweer in rebellengebied. Hij heeft openlijk gezinspeeld op het verbergen van de BUK-installatie waarmee MH17 is neergehaald. Na de ruil lijkt de kans verkeken dat de Oekraïner (!) ooit nog door een rechter wordt ondervraagd. Aan de MH17-nabestaanden is verteld dat Nederland Moskou om uitlevering van Tsemach vraagt. Het maakt weinig indruk.

Ik denk aan de nabestaanden van Oleksandr Kolodyazhnyy. De Oekraïense militair van een speciale eenheid is betrokken geweest bij de operatie om Tsemach uit rebellengebied te ontvoeren, na een voorbereiding van drie jaar. Onder zijn aanvoering wordt Tsemach door mijnenvelden over de frontlinie geloodst. Het lukt ternauwernood, maar twee militairen raken bij een explosie ernstig gewond. Kolodyazhnyy sterft na twee weken aan zijn verwondingen. Alle offers ten spijt, de rechter in Kiev laat de MH17-getuige weer lopen zodra andere belangen in het spel komen. Wie zijn leven offert voor een MH17-verdachte heeft pech gehad.

Maar had Nederland onder dezelfde omstandigheden iets anders gedaan?

Een paar minuten (!) na de invrijheidsstelling van Tsemach laat Poetin elders op een podium voor de camera weten dat er een kans bestaat op verbetering van de betrekkingen tussen Rusland en Oekraïne. Hij ziet een grote gevangenenruil in aantocht. Poetin heeft zo twee vliegen in één klap geslagen.

Niet de rechter, maar de Russische president bepaalt of de MH17-verdachte gehoord wordt. Bovendien slaat Poetin zo een wig in de betrekkingen tussen Nederland en Oekraïne. Het vertrouwen tussen de twee JIT-partners is geschaad. De wil van Poetin staat boven de wet van MH17.

Pijnlijk en frustrerend. Maar had Nederland onder dezelfde omstandigheden iets anders gedaan? Punt is dat het zover gekomen is met MH17. Al vijf jaar ligt het lot van MH17 in handen van touwtrekkende politici.

Er zit een onmiskenbaar gevoel van slijtage in de strijd om de waarheid over MH17

De reactie van politieke leiders op de gevangenenruil geeft te denken. President Trump noemt het 'erg goed nieuws. Felicitaties aan beide landen!' Ook kanselier Merkel ziet de ruil als 'een hoopvol teken.' EU-leider Tusk: 'Eindelijk!' Geen woord over het smoren van de kans op gerechtigheid voor MH17. Geen woord over de schending van de in 2014 unaniem aangenomen VN-resolutie 2166, waarin alle landen plechtig beloven om mee te werken aan het onderzoek naar de waarheid.

Nee, de waarheid wordt echt niet minder waar van al het getouwtrek. Maar wel neemt de neiging toe om over te gaan tot de orde van de dag. Gerechtigheid is ook een hoop gedoe, ja. En zeg nou zelf; die Nederlanders met dat opgeheven vingertje over recht en onrecht. Er zit een onmiskenbaar gevoel van slijtage in de strijd om de waarheid over MH17. De economische sancties kun je ook niet eeuwig aanhouden. Is het niet hoog tijd om het woord van Nederland met een korreltje zout te nemen?

Vroeg of laat gaat de dader boeten voor de oorlogsmisdaad waarbij 298 burgers de dood zijn ingejaagd.

De Russische ambassade in Den Haag weet antwoord en twittert op de vrije zondagmiddag dat ze nog altijd geen uitleveringsverzoek voor Tsemach van de Nederlandse autoriteiten ontvangen heeft. De punaise wordt met een 'retweet' begroet door het ministerie van buitenlandse zaken in Moskou. Wat nou, uitleveringsverzoek? Ha! Laat ze niet lachen.

In het triomfantelijke schuilt meteen de zwakte van de etappe-winnaar. Want de ontkenning van de moord op 298 burgers kent geen finish. Vroeg of laat gaat de dader boeten voor de oorlogsmisdaad waarbij 298 burgers de dood zijn ingejaagd.