Yesim Candan

Ik laat me niet intimideren!

06 september 2019 05:45

Via WhatsApp krijg ik een online nieuwsbericht onder ogen van de Turkse website Yeni Vatan in Nederland. Een bericht vol leugens, waarin staat dat ik een wit voetje wil halen bij de terreurorganisatie PKK. Twee berichten van mij op Twitter worden aangehaald die samen het toppunt zouden vormen van mijn 'haat jegens moslims'.

Maar die berichtjes op Twitter zijn totaal verkeerd vertaald. Eén tweet ging over Pegida. Pegida-voorman Edwin Wagensveld zit op een stoel en de Turkse Nederlander Cihan wil hem een hand geven. Wagensveld weigert en zegt: "Ik geef moslims geen hand." Het filmpje ging viraal. Ook ik deelde het, vol ongenoegen, en citeerde hem. Ik eindigde met: "No comment."

De andere tweet gaat over mijn agitatie over moslima's die mij niet zien als moslima zodra ik kritische berichten schrijf over de islam. De islampolitie noem ik hen. Want wie zijn zij om te oordelen of ik wel of geen moslim ben? Flikker toch op. Niemand, maar dan ook niemand op aarde heeft het recht om over het geloof van iemand anders te oordelen. Verhef je zelf niet tot Allahs beste gelovige.

"Er is toch echt een verschil tussen journalisten en cybertrollen die haatzaaien en mij zo tot doelwit proberen te maken."

De berichtgeving van Yeni Vatan, waarbij zij mij linken aan de PKK en Pegida en mij wegzetten als moslimhater, is een proces zonder hoor en wederhoor met karaktermoord als resultaat. Ze hangen je aan de hoogste boom, zodat anderen omhoog kunnen klimmen en je hoofd eraf kunnen hakken.

Naar aanleiding van het WhatsApp-bericht bel ik hen, maar ik krijg geen gehoor. Het nummer bestaat al niet meer. De beide nummers op de website geven ook geen gehoor. Afgelopen zaterdag schreven ze nog dat ik hen heb gecriminaliseerd bij het radioprogramma Bureau Buitenland van de VPRO. Ja, klopt: dit zijn cybercriminelen.

Ik zie hen niet als journalisten, omdat ze fakenieuws verspreiden en je zonder hoor en wederhoor ernstig beschuldigen. Hun eerste bericht hebben ze intussen aangepast, maar alsnog hebben ze valse beschuldigingen gedaan. In Nederland zijn ook Turkse media actief waarmee ik goed contact heb. Maar er is toch echt een verschil tussen journalisten en cybertrollen die haatzaaien en mij zo tot doelwit proberen te maken.

"Ik wil de islampolitie het volgende meegeven: je kunt kritisch zijn over je moeder of je vader, maar toch zielsveel van hen houden."

Als columnist krijg ik positieve reacties en tegelijk bagger over me heen. Ik zit continu tussen de extremen. Enerzijds word je aangevallen door racisten bij thema's als diversiteit en multiculturaliteit, anderzijds krijg je gezeik van gelovige fanatici als je je afvraagt waarom we in de islam de dingen doen die we doen. Beide tegenpolen projecteren hun extreme opvattingen op mij. Met beide kanten zoek ik het gesprek op. Ik wil de islampolitie het volgende meegeven: je kunt kritisch zijn over je moeder of je vader, maar toch zielsveel van hen houden.

Veel Turkse Nederlanders zijn ooit het slachtoffer geweest van de beschuldigingen van Yeni Vatan. Beste minister Grapperhaus en politie: die intimidatie, bedreiging en chantage van Turkse Nederlanders moet ophouden. Het vrije woord is het woord van mijn hart, zodat ik anderen kan inspireren door een ander geluid te laten horen over vrouwenemancipatie, homo-emancipatie, de islam, kinderrechten, diversiteit en integratie. We moeten het vrije woord beschermen, dit soort acties moet worden bestraft. Het vrije woord is de ziel van onze beschaving en cultuur. Ik laat me door niemand intimideren.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.