Susanne Uilenbroek

Fake vakantiefoto’s

04 september 2019 06:01

"Sorry, kunnen jullie even aan de kant gaan? Jullie staan in beeld." De Franse vrouw van een jaar of 20 vraagt het in het Engels. Haar toon is dwingend, waardoor het eigenlijk geen vraag meer is.

We zijn op vakantie op Bali en bezoeken het waterpaleis Tirta Gangga. Een park vol vijvers en fonteinen gebouwd door de laatste koning van Karangasem.

Het is er druk. Toeristen uit alle windstreken lopen er rond. Bij de ingang kun je visvoer kopen om de karpers in de vijvers te voeren.

Twee Chinese dames hebben zelfs galajurken aan, eentje met een grote hoed erbij.

Mijn dochter en ik staan op een bruggetje dat versierd is met draken als de Française ons sommeert aan de kant te gaan. Het is een mooi bruggetje waarvandaan je het park goed kan overzien.

We doen een stapje opzij zodat de Française alleen op de foto kan en zien dat nog veel meer mensen het maken van vakantiefoto’s wel heel serieus nemen.

Sommige vrouwen hebben hun mooiste zomerjurk aangetrokken. Twee Chinese dames hebben zelfs galajurken aan, eentje met een grote hoed erbij.

Andere vrouwen hebben hun haar bewerkt met een stijltang, waardoor het glimt in het zonlicht. Het zijn meestal de mannen die met hun telefoon de foto’s maken en aanwijzingen geven aan de poserende vrouwen. Gelachen wordt er niet. 

Op veel plaatjes lijkt het alsof de toeristen helemaal alleen in het paradijs zijn.

Even verderop kun je over stapstenen door een vijver met joekels van karpers lopen. Er staat een lange rij.

De vrouwen in de lange zomerjurken knielen om de beurt op een stapsteen in het midden van de vijver en voeren dan de karpers, terwijl hun mannen het tafereel fotograferen.

Eén toerist raakt per ongeluk een karper aan en schrikt daar zo van, dat ze uit balans raakt, een gilletje slaakt en bijna in het water valt. Maar ook dat is geen reden voor hilariteit of een lachbui.

Op Instagram kun je onder #tirtagangga de resultaten bekijken. Met filters hebben de reizigers hun foto’s bewerkt en op veel plaatjes lijkt het alsof de toeristen helemaal alleen in het paradijs zijn. Een glimlachje hebben de meesten er wel uitgeperst.

Nadeel daarvan is dat thuisblijvers niet altijd een reëel beeld van een vakantiebestemming krijgen.

Dat social media en influencers belangrijk zijn voor de aantrekkingskracht van toeristische bestemmingen is natuurlijk niet nieuw. Ook onze eigen Keukenhof speelt er op in door toeristen selfie-plekken te bieden waar niet de bloemen maar de toerist het middelpunt van de foto kan zijn.

Nadeel daarvan is dat thuisblijvers niet altijd een reëel beeld van een vakantiebestemming krijgen en teleurgesteld kunnen raken als ze na het zien van de foto’s zelf op reis gaan. 

Dat gebeurde begin deze zomer bij het tempelcomplex van Lempuyang op Bali dat niet ver bij het waterpaleis vandaan ligt. De Britse Daily Mail noemde het zelfs een fake bestemming en zou de waarheid onthullen.

Is de tempel dan nep? Of is de vulkaan waarop je uitkijkt van papier-marché? 

Op Twitter kregen de social influencers er van langs.

Niets van dit alles. Maar heel veel foto’s die van Lempuyang op Instagram te vinden zijn (#Lempuyang) zijn gemaakt met een spiegeltje.

Op de foto’s lijkt het alsof een bergmeer voor een haarscherpe weerspiegeling zorgt. In werkelijkheid is er geen bergmeer, maar wordt de foto gemaakt terwijl medewerkers van het tempelcomplex een spiegeltje onder de lens van de camera houden waardoor de reflectie ontstaat. 

Op Twitter kregen de social influencers er van langs. Zij zouden “alles verpesten”. Reizigers voelden zich zelfs belazerd.

Misschien is het niet verstandig jouw reisbestemming te laten bepalen door de wens om foto’s na te maken die al honderden keren op Instagram zijn gezet.

Niemand echter die opperde dat de reizigers zich misschien beter hadden kunnen voorbereiden op hun reis door bijvoorbeeld een reisgids te lezen of op een landkaart te kijken waar Lempuyang ligt en er zo achter te komen dat er geen bergmeer is.

En misschien is het ook niet verstandig jouw reisbestemming te laten bepalen door de wens om foto’s na te maken die al honderden keren op Instagram zijn gezet.

Wij zijn ook naar Lempuyang geweest. Ook zonder het bergmeer is het uitzicht op de vulkaan er prachtig. Ik heb een foto gemaakt van de lange rij toeristen die zeker een uur in de rij stonden om de foto met het spiegeltje te laten maken. Ik twijfel nog of ik hem moet delen op Instagram.