Jeroen Akkermans

Op de step door Berlijn

26 augustus 2019 06:04

Stilstaan is er niet meer bij. In de stad eisen we snel, zuinig, goedkoop en stil transport op maat. Dus de introductie in Berlijn van de 'Elektro-tret-roller', een elektrische step, kon niet uitblijven. Op de stoepen van Berlijn staan sinds de zomer 6000 zogenaamde 'E-scooters' voor jou en mij klaar. Nou, dat hebben we geweten.

Na twee maanden staat de teller in Berlijn op 38 verkeersongevallen met de elektrische step. Bijna elke keer lag de schuld bij een op hol geslagen step. Geen wonder, want iedereen vanaf 14 jaar mag elektrisch steppen. Maar niet iedereen is ertoe in staat.

"Die dingen zijn nieuw, niemand weet welk gevaar ze meebrengen. Berlijn bekijkt het maar. Zeer on-Duits"

Voetgangers, fietsers en auto's worden links of rechts ingehaald door de steppende onwetendheid. Vaak wordt de maximum snelheid van 20 kilometer per uur onderschat. Die dingen zijn nieuw, niemand weet welk gevaar ze meebrengen. Dat heeft ook met de lakse introductie van de step te maken: Voorschriften? Niemand weet hoe het zit. Helm? Glaasje op? Rijden op de openbare weg of op de stoep? Passagier mee op de plank? Berlijn bekijkt het maar. Zeer on-Duits.

Duitsers zweren bij planning, rust en veiligheid. Maar dit keer hebben ze van de ene op de andere dag 6000 potentiële brokkenmakers op straat gepleurd. De gekkigheid leidt tot een ongekende chaos. Toegegeven, ik ben in dit land gaan houden van elk verzet tegen de Duitse regelwoede. Maar ik realiseer me tegelijkertijd dat de anarchie vaak een eufemisme is voor gemakzucht. De initiatiefnemers moeten gedacht hebben dat steppen supercool lijkt, milieuvriendelijk is en een leuke bijverdienste is voor de stad. Dus waarom niet? Nou, de 'rood-roder-groene' stadsregering heeft 3,5 miljoen inwoners opgescheept met een levensgevaarlijke circusact in een doorlopende voorstelling.

"Het gevaarlijkst zijn de kinderen, het zieligst de militante voorstanders van elektrisch rijden"

Het leukst zijn de toeristen. Die zijn al in paniek voordat ze op weg zijn. Het gevaarlijkst zijn de kinderen die de step oppakken om er zonder elektrische aandrijving mee vandoor te gaan. Die gaan alle kanten op. Het zieligst zijn de militante voorstanders van elektrisch rijden. Die denken dat de hele wereld automatisch stopt voor hun gelijk. Daar komen ongelukken van.

Zelfs een stilstaande 'E-scooter' vormt een gevaar op de straat. Je struikelt erover in Berlijn. De stoepen in het centrum van de stad zijn ermee bezaaid, tot ergernis van omwonenden. Je komt die krengen overal tegen waar je ze niet verwacht: voor je voeten, onder de auto, voor de deur, in het water. De brandweer heeft al exemplaren uit bomen en lantaarnpalen gevist.

De verboden konden niet uitblijven. De stad heeft om te beginnen het plein rond de Brandenburger Tor tot verboden terrein voor rondslingerende steps verklaard. In de buurt van het veelbezochte symbool van de Duitse eenheid muss die Ordnung nun mal sein. Achter de coulissen blijven de E-scooters je om de oren vliegen.

Of ik al eens op de elektrische step gereden heb? Ik kijk wel uit.