Jaap van Deurzen

My little black dress

25 augustus 2019 06:14

"Wat heb je een mooi jurkje aan!"

"Ja, leuk hè? Ik vind zwart goed bij mij staan, vind je ook niet? Ik heb het al twee jaar, hoor!"

"Ik kan toch niet de enige zijn die in een echoput is gevallen"

Vrouwlief Blond zegt het terloops, op zo'n 'niks aan de hand'-toontje. Ze draait nog even demonstratief voor de spiegel en zegt: "Eindelijk, mijn eigen 'Little Black Dress!'" Het ligt op mijn lippen om te zeggen dat er daar al drieëntwintig van in de kast hangen. Met de beste wil ter wereld zie ik het verschil niet tussen al die zwarte jurkjes.

Opeens hoor ik weer die opmerking aan het eind van haar betoog: "Ik heb het al twee jaar, hoor!" Mannen, zeg me dat jullie die opmerking ook om de haverklap horen. Ik kan toch niet de enige zijn die in een echoput is gevallen?

Blond: "Ik zie dat jurkje al jaren in de kast hangen en ik dacht, ik trek het nu maar eens aan." Jaren in de kast? Het kassabonnetje hangt er verdomme nog aan!

"Daar zit ik met mijn negenentwintig afgesleten tandjes in mijn mond"

Haal het niet je malle hoofd om de datum te gaan checken, want het broodmes ligt binnen handbereik. Als ze mijn ogen richting prijskaartje ziet gaan heeft ze het binnen een mum van tijd onherkenbaar verfrommeld. Een goochelaar zou een godvermogen over hebben voor die vingervlugge truc.

In alle haast trekt ze een ander subtiel wapen uit haar arsenaal: "Jij vindt zwart toch ook wel bij mij passen hè? Ik vind het zo mooi afkleden." Zachtjes streelt ze over haar wespentaille. Daar zit ik met mijn negenentwintig afgesleten tandjes in mijn mond. Dat jurkje staat haar inderdaad uitstekend, maar dat doen die anderen ook allemaal.

Wat is dat toch met vrouwen en schaamte voor kledingaankopen? Zijn er nou ook mannen met zo’n afwijking? 

Hij: "Hé schat, zullen we een stukje gaan rijden?"

Zij, blij verrast: "Ja, natuurlijk! Wat een goed idee! Leuk!"

Hij: "Prima, ik ga de auto even halen."

Hij rijdt de bolide voor. Haar mond valt wagenwijd open van verbazing.

Zij: "Waar heb je die slee vandaan? Wat een bak, hoe kom ik daar in?"

En dan, met stemverheffing: "Van wie is die wagen?!"

Hij: "Dat is een Maserati, meisje, die heb ik al drie jaar, vond ik wel chic staan naast ons Fiatje."

Ik chargeer nu even.

"Blond werkt in een kledingzaak en kent alle bestaande trucs"

Liegen over je eigen aankopen, het is volgens experts aan de orde van de dag. Zowel vrouwen als mannen maken zich er schuldig aan, hoewel vrouwen kampioen verhullen zijn. "Wie iets koopt, doet dat om een positieve reactie van de ander te krijgen", zegt psycholoog Carien Karsten in een interview. Ze is schrijver van het boek 'Afkicken voor shopaholics: de emoties achter de verslaving'"Als je die gewenste reactie niet krijgt, kun je maar beter niets zeggen. De angst om kritiek te krijgen kan een reden zijn om een aankoop te verzwijgen." 

Blond weet er alles van. Ze werkt in een kledingzaak en kent alle bestaande trucs. Blond: "Ooit kwam er een vrouw binnen die zei: 'Pak het jurkje maar niet in, hoor, verfrommel het maar een beetje. Dan leg ik het stiekem in de kast. Hij ziet het toch niet'. Sommige vrouwen willen de helft contant betalen en de andere helft pinnen. Op het bankafschrift lijkt het dan of de kleding veel goedkoper is dan in werkelijkheid."

Verbijsterd over zoveel volksverlakkerij wankel ik als een emotioneel wrak de trap op. Een uur later zit er op de deur van mijn werkkamer een bankafschrift geprikt voor de aankoop van een jurkje. Het zwarte vod is twee jaar geleden gekocht. Diagonaal eroverheen geschreven staat de tekst:

"Hé Kont! Borreltje doen?" Leve de liefde!