Yesim Candan

Wat als ik in de auto was gestapt?

16 augustus 2019 06:04

Ik was een jaar of 10 toen ik - zoals altijd - in mijn eentje naar huis liep. Plotseling stopte er een auto naast me. De man had zijn haren helemaal naar achteren geplakt, alsof hij heel veel haargel had gebruikt. Hij deed de deur van de auto open en liet een geldbriefje van 25 gulden zien. Hij riep mij om mee te gaan. Ik weet nog dat ik verstarde omdat deze auto mij de hele weg had gevolgd. Ik voelde dat het niet pluis was. Hij bleef aandringen. Ik was bang.

"Jaïr is inmiddels een 'cold case', één van de vele onopgeloste zaken"

Jaïr Soares was zeven jaar toen hij met zijn broertje en zijn ouders naar het strand ging. Jaïr was tijdens een stranduitje met zijn vader en moeder even uit het zicht geraakt en bij de ingang van het strand aan het spelen, toen hij plotsklaps vermist raakte. Een nachtmerrie voor iedere ouder.

Het gebeurde op 4 augustus 1995 op het strand van het Zuid-Hollandse plaatsje Monster. Het gezin raakte ontwricht: plotseling was hun broertje, hun kind weg. Jaïr is inmiddels een 'cold case', één van de vele onopgeloste zaken. Die laten veel wonden achter bij families en vrienden. Aangedaan keek ik op 16 juli jl. naar Opsporing Verzocht waar de broer van Jaïr een emotionele oproep doet om zijn broertje terug te krijgen.

"Ik ga liever dood"

Ik ben verbaasd hoe iemand onopgemerkt een kind kan meenemen. Zomaar. Wat zou hij gezegd hebben tegen Jaïr? Mijn zoon is zeven jaar en ik moet er niet aan denken. Ik ga liever dood.

Het valt mij op hoe iedereen murw voor zich uit zit te staren op plekken waar veel kinderen komen. Zo was ik het met mijn gezin bij het Amstelpark toen ik een man zag met een filmcamera. Het was druk en heel warm waardoor kinderen bloot of in zwemkleding liepen. Die man filmde de ontblote kinderen.

"Ik belde de politie, maar de man was intussen met de noorderzon vertrokken"

Mijn onderbuikgevoel zei dat dit niet pluis was. Ik liep op hem af en vroeg aan hem wat hij aan het doen was. Ik wilde hem laten weten dat ik hem niet vertrouwde. Hij begon te stotteren en zei dat hij een film aan het opnemen was. Ik zei: "Ik bel nu de politie en als je niets te verbergen hebt, dan blijf je hier." Ik belde de politie, die meteen kwam, maar de man was intussen met de noorderzon vertrokken.

Na een tijdje zag ik een andere man foto’s maken van kinderen. Ik heb er wat van gezegd. Even later kwamen jongens naar me toe die vertelden dat die man de hele tijd foto's maakte van hen en dat zij dit niet als prettig hadden ervaren. Ik zag om me heen ouders chillen. Ongelooflijk lieve mensen, maar echt: we moeten beter op elkaars kinderen letten.

"We zijn met zijn allen verantwoordelijk. De kinderlokker 2.0 is geraffineerd"

Waar is Jaïr? Waarom hebben we niet heel goed kunnen opletten met z’n allen? Wij zijn met zijn allen verantwoordelijk hiervoor. Kijk meer uit je doppen. En pas op als het warm is. Als een rattenvanger van Hamelen komen de kinderlokkers uit hun hol gekropen. Niet alleen is dit fysiek aan de orde, op internet doet een oudere man zich voor als iemand anders om met een kind af te spreken. De online rattenvangers kruipen in de telefoons van de kinderen. De kinderlokker 2.0 is geraffineerd, zoals bij de vermissing van Hania uit Rotterdam die op pad ging met een oudere Amerikaan. 

Jaïr, waar ben je?