Jaap van Deurzen

De verrassende avonturen van 'Jungle Jack' in Expeditie Robinson

11 augustus 2019 06:21

De jungle ontwaakt. Het eerste licht van de opkomende zon is het startsein voor een kakofonie van vogelgeluiden en krijsende gibbons die gezellig gaan ontbijten. De jungle is nooit stil. Sommige dieren hebben nachtdienst. Het pikdonkere oerbos is dan het domein van sluipers, kruipers en glijers.

Ik lig op mijn bed van palmtakken en bananenbladeren en kijk uit over het verlaten Filipijnse strand. Het eeuwige gekabbel van aanrollende zeegolven is balsem voor de ziel. In de verte hoor ik het geluid van een vallende kokosnoot en ik denk meteen aan het onheilspellende verhaal van de Australische hoogleraar letselpreventie Peter Barss.

Zo landt een kokosnoot van twee kilo van 25 meter hoogte met tachtig kilometer per uur. Dodelijk dus.

"Palmbomen kunnen 35 meter hoog worden. Een kokosnoot weegt 1 à 4 kilo, afhankelijk van het vruchtwater. Zo landt een kokosnoot van twee kilo van 25 meter hoogte met tachtig kilometer per uur. Dodelijk dus." aldus Barss. Het is een prettig weetje als je omgeven bent door gigantische palmbomen.

Ik zit op een eiland in een uithoek van de wereld en doe mee aan de twintigste editie van het programma Expeditie Robinson. Het is een spel waarin kandidaten met minimale middelen proberen te overleven op een onbewoond eiland. Verschillende teams strijden in eerste instantie via allerlei proeven tegen elkaar. De verliezende partij stemt na elke speelronde een groepslid weg. Op een gegeven moment komt er een samensmelting van de groepen, waarna iedere deelnemer op zichzelf is aangewezen. Eén Robinson blijft over.

Het programma ontleent zijn naam aan het boek van de Brit Daniel Defoe uit 1719. De volledige, ellenlange titel zal ik u besparen maar de hoofdpersoon is Robinson Crusoe, die na een scheepsramp aanspoelt op een onbewoond eiland en daar 28 jaar overleeft. Het is een van mijn lievelingsboeken. Ik aarzel niet en bulder 'JA!!!' als ik word gevraagd om mee te doen. Ter plekke doop ik mezelf om tot Jungle Jack.

Jaap van Deurzen, oftewel Jungle Jack. Jaap van Deurzen, oftewel Jungle Jack.

Expeditie Robinson is een spel van extremen. Het eten is schaars, het klimaat is ongenadig en de proeven zijn loodzwaar. Elke potentiële Robinson knalt op een gegeven moment tegen zijn of haar grenzen op. Oververhit en ondervoed als we zijn. Zoals gewoonlijk krijgen de teams een kleine hoeveelheid meel en een minuscuul flesje bakolie ter beschikking. De rest van ons voedsel moeten we bij elkaar zien te scharrelen.

Voor de eerste keer van mijn leven word ik geconfronteerd met de basiselementen van het menselijk bestaan.

Voor de eerste keer van mijn leven word ik geconfronteerd met de basiselementen van het menselijk bestaan: voedsel zoeken en een veilige schuilplaats creëren. Ik heb mijn leven lang luxe uit een geldautomaat gepind. Dit basale geploeter komt aan als een mokerslag. De maaltijden bestaan uit, kokosnoten, cassave en bakbananen. Krabbetjes zijn gewilde eiwitkogels. Waar is mijn haring?!!

Kleding hebben we nauwelijks, ook geen toiletspullen. Van lieverlee veranderen we in verwilderde, meurende malloten. Bij het afleggen van de proeven begin ik te twijfelen aan het gezonde verstand van de Nederlandse bedenkers. Die zijn ofwel geniaal of rijp voor een gesticht. Maar spectaculair zijn de middeleeuwse bezoekingen zeker.  

Schoppen mag, ook onder de gordel. Het is voer voor psychologen.

Bij Expeditie Robinson spelen vernuft en kracht een belangrijke rol, maar ook gekonkel en psychische manipulatie zijn onmiskenbare elementen. Het gebeurt tijdens het sluiten van bondgenootschappen (bondjes) die als doel hebben anderen uit het spel te bonjouren ten faveure van jezelf. Schoppen mag, ook onder de gordel. Het is voer voor psychologen. Sommigen deelnemers zijn er meesters in, anderen gaan er aan kapot.

De Britten hebben voor een unieke ervaring een mooie uitdrukking en noemen het 'a life-changing experience'. Expeditie Robinson was een van de meest ingrijpende belevenissen die ik ooit heb gehad. En geloof me, ik heb als verslaggever heel wat extreme reizen gemaakt in mijn leven. Zonder zelfbevlekking zeg ik daarom: Ga dat zien!! Ga dat zien!!

De eerste uitzending van Expeditie Robinson is op 1 september.