Yesim Candan

Een stip van bloed op je voorhoofd

09 augustus 2019 06:00

Ik stond buiten voor het appartement van mijn grootouders in Ankara. Mijn opa, de vader van mijn moeder, legde het schaap neer. Hij had een kuiltje gegraven om het bloed op te vangen. Het schaap mekkerde angstig omdat het wist dat het dood zou gaan. Mijn opa ging met zijn scherpe mes langs zijn keel. 

Het schaap was aan het schokken, het bloed spoot eruit. Ik kreeg een rode stip van bloed op mijn voorhoofd. Een paar andere kinderen vielen flauw toen ze het bloed zagen. Ik niet. Ik keek er heel geconcentreerd naar, ik had zoiets in Nederland nooit gezien. Wat mij opviel is dat beesten die geslacht worden een angstkreet laten horen. Die gaat door merg en been.

Het Offerfeest wordt gevierd ter nagedachtenis aan de profeet Ibrahim (Abraham), die zijn zoon wilde offeren in opdracht van Allah. Toen Ibrahim zijn zoon met een mes wilde doden, weigerde het mes. Vervolgens klonk de stem van Allah, die een engel stuurde die tegen Ibrahim zei dat een ram de plaats van de zoon mocht innemen.  

Wanneer je bijvoorbeeld net op het nippertje aan een verschrikkelijk ongeluk bent ontkomen, wordt er ook een dier geslacht om Allah te bedanken.

Op deze dag, het Offerfeest, worden door moslims speciaal geslachte dieren gegeten. Het vlees wordt zowel gegeten alsook verdeeld onder buren, familieleden en armen. In Turkije is het tegenwoordig steeds gebruikelijker om niet zelf een dier te laten slachten, maar om het geldbedrag over te maken naar een stichting die het vlees geeft aan arme mensen in binnen- of buitenland.

Wel bizar dat naar aanleiding van één verhaal meteen in een paar dagen tijd miljoenen beesten worden gedood. Los van het feit dat de vleesindustrie zelf ook beesten afslacht en verkoopt aan supermarkten. Het bloed laten vloeien is in de islam een reiniging. Wanneer je bijvoorbeeld net op het nippertje aan een verschrikkelijk ongeluk bent ontkomen, wordt er ook een dier geslacht om Allah te bedanken. Zo worden continu beesten geofferd.

Onder leiding van beroemde dj's wordt gefeest en met champagne in het rond gespoten.

Aan de Egeïsche zee in Turkije wordt het Offerfeest gevierd in de coolste beachclubs, waar tussen 16 uur en 19 uur mensen los gaan met veel drank en eten. Het Turkse Ibiza is de kuststrook van Yalikavak, vlak bij Bodrum, waar een jachthaven zit met de rijksten der rijken. Hier komen Hollywood en Bollywood samen. Onder leiding van beroemde dj's wordt gefeest en met champagne in het rond gespoten. Ironisch, dat op hetzelfde moment het bloed van talloze afgeslachte dieren stroomt én de champagne vloeit.