Yesim Candan

Homo en voetballer

02 augustus 2019 05:55

Jaarlijks vieren we in Amsterdam de Pride met prachtige boten die door de grachten varen. Ik ben er zelfs eens zwanger met een enorme buik heen gegaan omdat ik de Pride één van de leukste feesten vind. De mooiste kostuums komen voorbijvaren om de liefde te vieren.

Eigenlijk best een gek idee om te vieren dat je als man op een man valt of dat je als vrouw op een vrouw valt. Wat willen we hiermee zeggen? Of willen we een statement maken over homoseksualiteit? 

"Hoe staat het eigenlijk met de homoacceptatie in de voetbalwereld? Hoe 'done' is het om als voetballer uit de kast te komen?"

Hoe staat het eigenlijk met de homoacceptatie in de voetbalwereld? Hoe 'done' is het om als voetballer uit de kast te komen? Ze zeggen dat wereldwijd één op tien mensen homoseksueel is. De oorsprong hiervan is een onderzoek uit 1948 van Alfred Kinsey, die wordt gezien als de grondlegger van de moderne seksuologie. Dus je zou kunnen denken: hoeveel voetballers in de wereld en in Nederland zijn dat? Bij Ajax, Feyenoord en PSV? 

De Europese voetbalbond UEFA vaart dit jaar voor het eerst mee met een boot. De boot is een initiatief van de gemeente Amsterdam, de KNVB, de Johan Cruijff ArenA en Schiphol. Deze organisaties vragen op die manier aandacht voor diversiteit in het voetbal. Ook omdat  volgend jaar Amsterdam een belangrijke rol gaat spelen bij het Europees kampioenschap voetbal.

Staan op de boot ook voetballers? "Voetbal is geen sport voor homo's", zei René van der Gijp aan tafel in het programma Voetbal International. "Dat gedoe met voetballers die uit de kast moeten komen. Laten we gewoon weer even normaal doen. Er zijn gewoon weinig homofiele voetballers. Er zullen er wel één of twee zijn, maar voetbal is geen sport voor homo's." 

"Dus, beste voetballers, doe het voor die lieve jongetjes en jongens: kom uit je kast en wees hét rolmodel voor veel kinderen in Nederland. "

De voetbalwereld is een masculiene omgeving, waar het moeilijk is als homoseksuele voetballer uit de kast te komen. Stel je eens voor dat je Ronaldo of Messi bent en dat je eigenlijk homo bent. Ik herinner me een campagne van voetballers tegen racisme. Beroemde voetballers spraken zich uit tegen racisme ('Heb respect voor elkaar'). Is het niet tijd dat voetballers een 'uit de kast'-filmpje maken voor homoseksualiteit? Vrouwelijke voetballers, zoals Megan Rapinoe, hebben op het recente WK laten zien hier minder moeite mee te hebben. 

Voetbal is dé volkssport die velen inspireert. Wereldwijd lopen jongens en mannen in voetbalshirts van hun helden. Juist in het voetbal zijn mannelijke homoseksuele rolmodellen nodig. Stel je eens voor dat je als klein jongetje wilt voetballen, terwijl je valt op een jongen. Met rolmodellen durft zo'n jongen eerder uit de kast te komen, durft hij eerder zichzelf te zijn. Dus, beste voetballers, doe het voor die lieve jongetjes en jongens: kom uit je kast en wees hét rolmodel voor veel kinderen in Nederland.