Susanne Uilenbroek

Een kneiter-stoned kind

31 juli 2019 05:56

Manon was haar 12-jarige zoon Indy kwijt. Ze fietste het hele dorp door om hem te zoeken en uiteindelijk zag ze zijn fiets staan bij een verlaten schoolplein. En toen zag ze Indy ook. Hij zat in elkaar gedoken onder het afdakje bij de voordeur. Zijn armen om zijn knieën geslagen. Stoned was hij. 

"Kneiter-stoned", zegt Manon. "Hij zag allemaal kabouters, hij was compleet van de wereld. Dat was de eerste keer dat ik hem zo onder invloed zag." Manon heeft mij benaderd omdat ze graag het verhaal van Indy wil vertellen. Indy raakte vanaf zijn 12de geleidelijk betrokken bij drugshandel, raakte zelf ook verslaafd, totdat hij op zijn 17de geen uitweg meer zag en zelfmoord pleegde. 

"Wie vraag je om advies als jouw kind opeens dure Gucci-sneakers heeft?"

Voor RTL Nieuws combineren mijn collega Hester Boer en ik het verhaal van Indy met het nieuws dat instanties zich grote zorgen maken over de inzet van kinderen in de drugshandel. We willen ook een artikel schrijven over wat ouders kunnen doen als ze vermoeden dat hun kind bij drugscriminaliteit betrokken raakt.

Wie vraag je bijvoorbeeld om advies als jouw kind opeens dure Gucci-sneakers heeft die hij niet kan betalen van zijn bijbaantje of kleedgeld? Of wat moet je doen als je jouw 12-jarige zoon kneiter-stoned op een schoolplein vindt?

"Dat er wel behoefte is aan informatie en advies, blijkt als we ons verhaal publiceren."

Hester belt zich suf. Ze wordt van de ene naar de andere deskundige doorverwezen, maar niemand wil er iets over zeggen. Onder meer Veilig Thuis, Jeugdzorg, de GGD, Jeugdreclassering en ggz-instellingen De Waag en De Bascule kunnen geen advies of tips geven. Het artikel komt er niet.

Dat er wel behoefte is aan informatie en advies, blijkt als we ons verhaal zaterdag publiceren. Ouders die hun kind ook zien afglijden, willen in contact komen met Indy’s moeder Manon en ook deskundigen vragen of ze haar mogen benaderen om van haar ervaringen te leren. 

Ik bel met Manon. Het is allemaal nogal overweldigend voor haar. De reacties van iedereen, maar ook de beelden van haar overleden zoon op tv en de mooie video in onze app, raken haar diep. 

"Ik wilde graag een podium voor Indy. Dat heb ik nu gekregen. Wat was hij jong, hè."

Met de hulpverleners wil ze wel in gesprek, omdat ze vindt dat de zorg aan kinderen zoals Indy beter kan. Contact met ouders die in een soortgelijke situatie zitten, vindt ze nu te moeilijk.

Toch wil zij wel een paar adviezen delen: "Een goede plek om te beginnen is bij de huisarts, maar ook de gemeente heeft speciale teams die kunnen helpen. Vaak heb je die ook nodig om een doorverwijzing te krijgen naar specialistische zorg."

"En verder: praat erover met mensen die je vertrouwt, zet je over je schaamte heen en ontken het probleem niet, want daar help je je kind niet mee." Ze klinkt moe. "Ik wilde graag een podium voor Indy. Dat heb ik nu gekregen. Wat was hij jong, hè."

Heb jij vragen over zelfmoord?

Stichting 113 Zelfmoordpreventie0900-0113

Openingstijden: 24 uur, 7 dagen per week