Susanne Uilenbroek

Het is hard werken in de zomer

17 juli 2019 05:54

Geen moeilijkere tijd om op een nieuwsredactie te werken dan in de zomer. De politiek heeft reces, scholen hebben vakantie en iedereen met een nieuw plan of idee bewaart dat tot september. Zie dan maar eens aan goede nieuwsverhalen te komen.

Gelukkig werken de rechtbanken gestaag door en laat de natuur ons ook niet in de steek. Over reuzenteken of bloemkoolkwallen kun je best een verhaal maken. En anders zijn er nog evenementen als de Vierdaagse en Pride Amsterdam.

"Weg met de vakantiespreiding"

Natuurlijk werken we ook aan serieuzere nieuwsverhalen. Maar dat gaat moeizaam en traag in de zomer. Met 'sorry, de verantwoordelijke voor dit dossier is er over drie weken weer', komen persvoorlichters deze dagen gemakkelijk weg.

Johan Remkes uitte als commissaris van de Koningin in 2013 zijn ongenoegen over de lange zomerperiode in Nederland. "Het lijkt of we van begin juli tot begin september dicht zijn!", zei hij in zijn nieuwjaarstoespraak van dat jaar. "Weg met de vakantiespreiding", zo sloot hij af. 

In Frankrijk doen ze in de zomer niet aan vakantiespreiding.

Nu hebben we de vakantiespreiding niet voor niks. Het zorgt dat Nederlandse vakantiegangers niet allemaal tegelijk de weg op gaan en dat het toeristisch seizoen langer is. Maar toch is het best gek dat er twee maanden lang niet veel gebeurt. 

In Frankrijk doen ze in de zomer niet aan vakantiespreiding. Daar hebben alle scholen van 8 juli tot en met 30 augustus acht weken vakantie. In Duitsland is er juist een grotere vakantiespreiding dan bij ons. Vanaf 1 juli zijn de eerste deelstaten vrij, maar als jouw deelstaat als laatste aan de beurt is, is het ook echt laat: 29 juli begint dan pas de vakantie. 

Het verschil in spreiding verklaart waarschijnlijk het verschil in zwarte zaterdagen tussen Frankrijk en Duitsland. Waarschuwt de ANWB voor verkeersdrukte op bijna alle zaterdagen in Frankrijk de komende twee maanden, in Duitsland is het vooral het laatste weekend van juli en het eerste van augustus oppassen geblazen. 

Het kan juist efficiënt zijn om met z’n allen in een bepaalde periode op vakantie te gaan.

Slecht voor ons land of de economie is de slome zomerperiode niet. Vakantiedagen zijn rechten die je opbouwt en het kan juist efficiënt zijn om met z’n allen in een bepaalde periode op vakantie te gaan dan allemaal om de beurt.

Dat was althans het idee toen de bouwvak in de jaren dertig werd ingevoerd. Bouwvakkers kregen allemaal tegelijk drie dagen vrij. In de jaren zeventig werden dat drie weken.

Maar sinds 1981 is de collectieve bouwvak niet meer verplicht en lang niet alle bouwbedrijven houden er nu nog aan vast. Toch geeft een aantal bouwondernemers aan het nog steeds een fijn rustpunt te vinden. Is het niet om op vakantie te gaan dan wel om achterstanden weg te werken. 

Sommige goededoelenorganisaties proberen hier gebruiken van te maken en bieden juist nu verhalen aan.

Op de nieuwsredactie is er geen sprake van achterstanden wegwerken. Daar is het vooral zoeken naar goede nieuwsverhalen en extra veel moeite doen om deskundigen in deze zogenoemde komkommertijd te bereiken. 

Sommige goededoelenorganisaties proberen hier gebruik van te maken en bieden juist nu verhalen aan. Eerlijk is eerlijk: ze hebben een grotere kans RTL Nieuws in deze periode te halen dan op een dag in oktober waarop veel nieuws te melden is. Maar kritisch blijven we wel: als het geen goed verhaal is, zal het ook deze dagen niet in onze app en uitzendingen verschijnen.

Is er een onderwerp waarvan jij vindt dat RTL Nieuws er aandacht aan moet besteden? Nieuwstips zijn het hele jaar welkom via rtlnieuws@rtl.nl