Jeroen Akkermans

Uit de hemel van MH17

15 juli 2019 06:00

Stoel van de neergehaalde vlucht MH17 in een tarweveld. Stoel van de neergehaalde vlucht MH17 in een tarweveld.

Op een onheilsplek is niets zoals het hoort. Ik zoek oriëntatie. Mijn blik is vaag, alsof de waarneming eerst gerenderd moet worden om scherpte te verkrijgen. De stilte is niet te harden. Hier ligt MH17, uiteengespat over een terrein van 50 vierkante kilometer.

Ik beland bij een tarweveld. Het hoge gewas lijkt alle soldaten, brandweerlieden en journalisten in de buurt op afstand te houden. Niemand betreedt de akker, waar het tijd is voor de boer om de oogst binnen te halen. Het voelt als de laatste drempel voor de hel.

Het skelet van een stoel steekt schril af tegen het decor van tarwe. Het werkt verstorend. Twijfel, telkens weer die twijfel. Doorlopen, omkeren, pas versnellen of juist vertragen? Ik weet het allemaal niet. Ik pak mijn fototoestel om me door het moment te trekken. Het apparaat is mijn excuus om focus te zoeken, om niet weg te kijken. Door mijn buffer zie ik beter.

"De stoel dwingt me tot gedachten over de passagiers die in nietsvermoedende gedachten verzonken moeten zijn geweest."

Het sterk verbogen raamwerk bood plaats voor twee mensen. Vlakbij ligt een eenpersoons zitkussen met paarse bekleding, het tweede kussen ontbreekt. Ik maak de foto haastig. Daarna stop ik. In het stilleven zie ik het paars van MH17 terug in bloemetjes op de voorgrond. Alsof alles even op z'n plek valt.

De stoel dwingt me tot gedachten over de passagiers die in nietsvermoedende gedachten verzonken moeten zijn geweest. Net afscheid genomen van familie en vrienden. Bijkomen van de haast die hoort bij het vertrek. Op weg naar vakantie, naar avontuur, naar rust en ontspanning. Een blik naar buiten, misschien nog even naar elkaar. En toen werd de hemel opengereten.

In de hel op aarde hangt een zoet-zilte geur, maar er is op deze plek geen ontbinding te bekennen. De tarwe stelt zich fier op achter de stoel en de bekleding. Alsof de natuur rugdekking biedt. Ik ervaar het als een spaarzaam moment van rust in de hectiek. Ik laat het bij één foto.

"Ik vraag me weleens af wie de eenzaamheid van MH17 in Oost-Oekraïne bekijkt. Nabestaanden? Onderzoekers? Daders?"

Tijdens mijn bezoeken heb ik ruim 1500 foto's van MH17-wrakstukken gemaakt. Om afstand te houden, om te registreren, te archiveren. Ik heb de meeste foto's online gezet. Ze zijn de afgelopen vijf jaar meer dan 55 miljoen keer bekeken door mensen van over de hele wereld.

Ik vraag me weleens af wie de eenzaamheid van MH17 in Oost-Oekraïne bekijkt. Zijn het nabestaanden? Onderzoekers? Daders? Mensen die niet loskomen van MH17?

De stoel in het tarweveld is de meestbekeken foto.

De MH17-foto's van correspondent Jeroen Akkermans kun je hier bekijken.