Yesim Candan

Toeter-Turken? Prima, maar wel met mate

28 juni 2019 06:08

Stel je eens voor: tientallen auto's in colonne toeterend door de stad of op de snelweg. Mensen die uit hun auto hangen met keiharde muziek en gevaarlijke inhaalmanoeuvres uithalen. De passanten kijken – en vinden er wat van. Geïrriteerde en gefrustreerde mensen bellen de politie omdat ze zich bedreigd voelen.

Afgelopen week was het weer raak op de Coolsingel in Rotterdam. De politie meldde op Twitter:

Wanneer de bruidegom zijn bruid komt ophalen bij haar huis, wordt de ingang naar de bruid geblokkeerd door haar familie. De bruidegom moet dus eerst langs zijn schoonfamilie om zijn toekomstige vrouw te kunnen ophalen. Wanneer dit gelukt is, worden de bruid en bruidegom met een versierde auto naar de locatie van de Turkse bruiloft gereden.

Dit gebeurt meestal met een aantal toeterende auto's die in een bruiloftsstoet achter elkaar rijden om zo 'boze krachten te weren'. De auto van het bruidspaar wordt met strikjes, bloemen en de eerste letters van hun namen versierd. Iedereen moet kunnen zien dat deze auto de trouwauto is. Uiteraard is het een A-klasseauto: een Mercedes of een BMW. In de auto zit een prachtig bruidspaar dat toeterend door de stad rijdt om zijn vreugde te delen. 

"Kan een toeterende bruidsstoet eigenlijk wel, in het Nederlandse straatbeeld?"

Ze willen natuurlijk hun vreugde vieren, maar bij veel anderen ontstaan irritaties. De gemeente Den Haag is klaar met de overlast die deze ceremonies veroorzaken en gaat boetes uitdelen. De controles richten zich verder op onnodig geluid veroorzaken met een auto (luide muziek met de ramen open, steeds rondjes rijden, onnodig gas geven en hard optrekken). De boetes liggen tussen de 260 en de 380 euro.

De politie in Nederland weet niet om hoeveel incidenten per jaar het precies gaat. Dat wordt niet bijgehouden. De politie geeft wel aan hieraan aandacht te besteden. Maar de gemeentes beslissen uiteindelijk wat het beleid wordt.

Kan een toeterende bruidsstoet eigenlijk wel, in het Nederlandse straatbeeld? Eigenlijk past de toeter-Turk (of -Marokkaan) niet in het Nederlandse integratiemodel. De uitbundigheid van onze biculturele landgenoten is wellicht wat te veel van het goede ("Je moet je gedragen").

"De toeter-Turk kan maar beter met mate toeteren. We accepteren alleen een bescheiden tuut-tuut-tuut."

Een colonne van een kilometer met toeterende auto's is ook best asociaal. In Nederland mag je op straat feestvieren, maar de straten veroveren met biculturele tradities wordt niet getolereerd. Nederland heeft last van het idee dat anderen het land overnemen met hun luidruchtige gebruiken. Is het een Turks voetbalteam dat gewonnen heeft, zoals onlangs Galatasaray? Dan neemt men het Hofplein in Rotterdam over. Heeft een politieke partij in Turkije gewonnen, dan stroomt de Erasmusbrug vol.

Waar ligt voor de Nederlander de grens? Die voelt zich hierdoor geïntimideerd. Stel je voor dat Ajax of Feyenoord wint en de supporters gaan toeterend de straten op. Dus kan de toeter-Turk maar beter met mate toeteren. We accepteren alleen een bescheiden tuut-tuut-tuut. En zolang de toeter-Turk zich hierbij netjes aan de verkeersregels houdt, moet er ook iets moois kunnen ontstaan. Een beetje van Maggi en een beetje van de toeter-Turk.

Yesim lanceerde de term 'bicultureel' in de Nederlandse taal als alternatief voor 'allochtoon' en vindt een tweede cultuur een kracht en een meerwaarde voor het bedrijfsleven.