Susanne Uilenbroek

Armen vol bulten door harige rupsen

26 juni 2019 06:11

Op mijn armen en in mijn nek heb ik rode jeukende bultjes. Bij mij valt het mee, maar mijn vriend is er een stuk erger aan toe. In zijn hals en op zijn armen heeft hij opgezwollen rode bulten. Sommige zijn gevuld met vocht, ze lijken een beetje op waterpokken en jeuken heel erg.

We hebben eikenbomen in de tuin en sinds dit weekend weten we dat we ook eikenprocessierupsen hebben. De bultjes in mijn nek waren reden om de bomen eens goed te bekijken. We tuurden langs de stammen en ontdekten hoog boven de grond minstens zes nesten. Geen heel grote, ongeveer het formaat van twee halve sinaasappels naast elkaar. Onder het witte spinsel konden we de rupsen zien krioelen.

Op het tuinhek liep één verdwaalde rups en bij het vijvertje liepen er een stuk of twintig over de grond. Niet echt de aantallen waarvoor je de ongediertebestrijding gaat bellen, maar met een hond en kind in huis moesten de rupsen die niet meer in de boom zaten wel weg. Conform de adviezen ging mijn vriend hen gewapend met handschoenen, lijmspray en een vuilniszak te lijf. 's Avonds was zijn hals vuurrood. 

"Handige jongens hebben zich al in de wijk gemeld die de rupsen wel willen opruimen. Prijzen die rondzingen, variëren van 400 euro per boom tot 180 euro per nest. "

"Dat doe ik dus niet meer", was zijn conclusie. Maar wie dan wel? En ook niet onbelangrijk: tegen welke prijs? De reguliere groenbedrijven zitten tot over hun oren in het werk. Handige jongens hebben zich al in de wijk gemeld die de rupsen wel willen opruimen. Prijzen die rondzingen, variëren van 400 euro per boom tot 180 euro per nest (of 80 euro per nest als er geen bonnetje hoeft te worden geschreven).

Veel vertrouwen in de deskundigheid van gelegenheidsbestrijders heb ik niet. Ik zag er eentje aan het werk die een stuk regenpijp had gekoppeld aan een zuiginstallatie en zonder gezichtsbedekking bezig was aan de voet van een eikenboom. 's Middags was hij vertrokken, maar zaten er nog rupsen hoog in de boom.

Een ander probleem: onze wijk staat vol met eikenbomen. Ze staan in tuinen, langs de straat, in parkjes en bij sportvelden. Als wij voor honderden euro’s onze tuin rupsenvrij laten maken, maar de buren en gemeente niks doen, dan blijft de overlast groot. De vervelende brandhaartjes kunnen zo tientallen meters door de lucht waaien.

"De bultjes jeuken en niet krabben is moeilijk."

Ervaren bestrijders hebben het niet alleen te druk om de rupsen in onze tuin op te ruimen. Ze zeggen ook dat we te laat zijn. We hadden in april en mei de eiken met kleine aaltjes moeten laten besproeien zodat die de rupsen hadden kunnen doden. Of we hadden planten kunnen zaaien die sluipwespen en andere insecten aantrekken die een vijand zijn van de eikenprocessierups. En we hadden de rode loper moeten uitleggen voor koolmezen en andere vogels die de rupsen opeten. 

Allemaal goede tips voor volgend jaar, maar daar hebben we nu niks aan. De bultjes jeuken en niet krabben is moeilijk. Als middeltje tegen de jeuk gaan er bij ons flesjes calendula lotion doorheen, maar ik hoor ook goede verhalen over mentholgel, eucalyptusolie en aloë vera crème. Sla vooral groot in, want de verwachting is dat de problemen door de eikenprocessierups volgend jaar nog groter zullen zijn.

OPROEP

RTL Nieuws wil graag weten of er veel mensen zijn die ernstige klachten krijgen van de eikenprocessierups. Blijft het bij jeukende bultjes of is het erger? Laat het weten via oproep@rtl.nl of via een berichtje op onze Facebookpagina