Jeroen Akkermans

Hasjworst met colabier

17 juni 2019 13:53

Ik kijk allang niet meer op van iemand die tijdens koffietijd met een flesje bier over straat gaat. In de buitenlucht van Berlijn wordt vaak met bier geflaneerd. Maar dit keer draaide ik me om. Het ging om een flesje 'Cannabis Club Sud', bier gemixed met een vleugje hasj.

In Duitsland is een trend gaande met bier in gekke smaken en vrolijke kleuren. De variatiedrang knaagt aan tradities in het conservatieve bierland. De Duitser drinkt gemiddeld 110 liter, dat is bijna 1 glas bier per dag. Ooit moest Duits bier voldoen aan het Reinheitsgebot, al sinds 1516 een kenmerk van opperste zuiverheid. In 1987 schafte Brussel de 'reinheitsplicht' af om importbier toegang tot de Duitse biermarkt te verschaffen. Ik woon nu in een land dat van ellende naar frambozenbier grijpt.

"Hij weigert bier met siroop te verkopen. Ik verkoop geen bier aan kinderen, zegt hij."

Ik ben meer van ijskoud wodka dan bier, moet ik toegeven. Maar op een warme, dorstige dag kan ik nog lang nagenieten van de eerste slok traditioneel bier. In één van mijn stamkroegen wordt Kölsch uit Keulen geschonken. Prettig vind ik dat het biertje niet in dikke, zware literpullen wordt geschonken, maar komt in een dun 'Hollands pilsmaatje'.

De kroeg heeft wel de onhebbelijke gewoonte om de klant na de laatste slok ongevraagd meteen een vol glas voor te schotelen. Alleen door snel een bierviltje op het glas te leggen, ontkom je aan deze 'gastvrijheid van de Rheinländer', zoals de Kastelein uit Keulen dat graag noemt. Hij weigert bier met siroop te verkopen. "Ik verkoop geen bier aan kinderen."

"In de klas moeten de scholieren verschillende testen afleggen na een paar slokken."

Onderzoek wijst uit dat Duitse kinderen gemiddeld op hun 14de jaar voor het eerst dronken zijn. Een paar scholen in de deelstaat Brandenburg hebben bier drinken in het curriculum opgenomen. 'Lieber schlau als blau'. (lelijk vertaald: liever slim dan dronken) In de klas moeten de scholieren verschillende testen afleggen na een paar slokken. Zo leren kinderen bijvoorbeeld al vroeg welk concentratieprobleem alcohol met zich meebrengt. De cursus loopt al tien jaar. Het schijnt dat de cursisten na afloop minder vaak alcohol drinken dan voorheen. Dat riekt naar een sociaal wenselijk onderzoeksresultaat, maar een beetje bewustwording van de risico's kan geen kwaad op school.   

Maar het gepimp met bier maakt voorlichting steeds lastiger. Alcohol krijgt van sinaasappelbier een alcoholvrije bijsmaak. Het heeft iets onschuldigs. Andersom is het nog een stap te ver. Zoetwaren met een dranklabel zijn onverkoopbaar. Ik zie bij mijn supermarkt nergens bier-, of wodkaijs liggen. Dat lijkt me trouwens lang zo onsmakelijk niet als ananasbier 'met wodkasmaak'. Als dat hip is, ben ik graag ouderwets.

De trend met het mixbier is een schoolvoorbeeld van een dolgedraaide keuzevrijheid. De consument heeft niet genoeg aan 15.000 biervariaties in Duitsland. Hij mixed zich een ongeluk. In een maatschappij met levensmiddelen voor de leut, moeten we dus niet vreemd opkijken van iemand die hasjworst met colabier wegspoelt. Daarbij omdraaien is voor ouwe zakken.