Olaf Koens

Weddenschap over een geheime vlucht

10 juni 2019 06:16

"Dat kan niet", zegt de Israëlische taxichauffeur stellig. "Het is onmogelijk van hier naar Caïro te vliegen. Dat mag niet van de Arabieren, die haten ons." Hij klinkt zeker van zijn zaak. "Ik heb nog nooit van een directe vlucht naar Egypte gehoord. En ik rij hier al jaren", zegt hij. 

De leukste weddenschappen sluit je wanneer je beiden zeker weet dat je gelijk hebt. We rijden door de controle bij de luchthaven Ben Goerion. "Waar vliegt hij naartoe?" vraagt een beveiliger aan de chauffeur in het Hebreeuws. "New York", zegt de taxichauffeur. We mogen doorrijden. "Luister, als ik zeg dat je naar Caïro vliegt hadden ze je gelijk opgepakt. Dat kan echt niet." De deal is simpel. Als ik kan bewijzen dat ik echt in Egypte ben geweest, met een rechtstreekse vlucht, dan hoef ik voor de rit terug van de luchthaven naar Tel-Aviv niet te betalen.

"Een paar keer per week vliegt een spierwitte Boeing heen en weer tussen de twee hoofdsteden." 

Nog leuker is een weddenschap die je bij voorbaat gewonnen hebt. Het ticket voor de vlucht zit in de binnenzak van mijn colbert. Het is een geheime vlucht. Het is niet te boeken online, je komt de vlucht nergens tegen wanneer je zoekt bij Sky Scanner of Vliegwinkel. Maar hij is er wel.

Een paar keer per week vliegt een spierwitte Boeing heen en weer tussen de twee hoofdsteden. Als je niet beter weet, denk je dat Egypte en Israël elkaar naar het leven staan, in de praktijk valt het reuze mee. Er zijn diplomatieke betrekkingen, geheime gesprekken tussen de politieke leiders en zelfs het Egyptische leger werkt samen met de vijand van weleer.

Maar Air Sinaï bestaat alleen op papier. Ze hebben kantoren, briefpapier en telefoonnummers, maar geen vliegtuigen. Betalen moet contant, in dollars. Pas wanneer je de totale som uittelt, krijg je een ticket. Op papier.

"Hij doet alsof hij het niet gehoord heeft. Een geheime vlucht moet geheim blijven."

En pas als je in het witte vliegtuig stapt, weet je met wie je eigenlijk vliegt. De mysterieuze luchtvaartmaatschappij is gewoon EgyptAir. Als het vliegtuig over de Middellandse Zee een draai maakt, steken de Egyptische piloten ouderwets een sigaret op. De stewardessen bespreken de volgende vlucht, de Amerikaanse toeristen aan boord kijken door de kleine raampjes naar de zee. Ze weten niet beter. Van grenzen of visa hebben ze nog nooit gehoord.

"Waar kom je vandaan", vraagt een norse Egyptische douanier. "Tel-Aviv", zeg ik zachtjes. Hij doet alsof hij het niet gehoord heeft. Een geheime vlucht moet geheim blijven.

Een kleine week later ben ik terug waar ik vertrok.

De Israëlische taxichauffeur staat met een grote grijns te wachten. Ik geef hem twee magneetjes met kamelen, een t-shirt met 'I love Egypt'. Hij is oprecht verbaasd. "Als het echt zo is. Dan.. Misschien… Dan moet ik misschien zelf ook maar eens gaan kijken."

Olaf Koens (1985) is correspondent voor RTL Nieuws in het Midden-Oosten. Na zijn studie filosofie ging hij in 2007 als correspondent aan de slag in Moskou om verslag te doen over Rusland en de voormalige Sovjet-Unie. In 2014 is hij door Villamedia uitgeroepen tot Journalist van het Jaar. Koens heeft ook boeken geschreven: 'Koorddansen in de Kaukasus' en 'Oorlog en Kermis'.