Jaap van Deurzen

Maddy, waar ben je?

12 mei 2019 06:06

Door de telefoon komt de bewering aan als een mokerslag. "Ik weet waar Madeleine McCann is", zegt Marcel van Adrichem. "Als ik een goed team om me heen heb, kan ik haar binnen vier weken vinden. Ze leeft nog."

Het is geen revolutionaire mededeling. Veel mensen hebben eerder exact hetzelfde beweerd. Wat ik frappant vind, is dat zijn boodschap precies komt op het tijdstip waarop ik zit te kijken naar de Netflixserie 'The Disappearance of Madeleine McCann'.

"Ja, dat wist ik dus", zegt Van Adrichem later bloedserieus aan zijn keukentafel in Hoofddorp. "Jouw gids heeft de mijne aangesproken."

"Op een gegeven moment begon ik 's nachts aanrakingen te voelen. Ik wist niet wat me overkwam."

Ik ben nuchter als een lege maag en vertel hem dat ik absoluut geen affiniteit heb met de schimmenwereld 'aan gene zijde'. Tegelijkertijd ben ik stomverbaasd dat hij mijn kijkgedrag kent, hoewel dat natuurlijk ook uitgekiend giswerk kan zijn.

"Bij mij begon het zes jaar geleden. Ik had me nooit met spirituele zaken beziggehouden. Ik werk op de afdeling vracht bij de KLM, hoe aards wil je het hebben? Op een gegeven moment begon ik 's nachts aanrakingen te voelen. Ik wist niet wat me overkwam. Ik heb overal hulp gezocht en kwam terecht bij een paranormaal begaafde vrouw. Die zei dat ik een gave had."

Hij had hem liever niet gehad, zegt Van Adrichem. "Ik hoor en zie nu allerlei dingen. Zoals jouw gids bijvoorbeeld, dat is een oud vrouwtje. Ik heb er zelf drie. Er zijn maar vijf mensen in de wereld die er drie hebben, en ik ben er één van. Maar noem me alsjeblieft geen paragnost. Ik ben gewoon Marcel, met een gave."

"Op een gegeven moment was het de beurt aan moeder Kate, die tot haar grote schrik ontdekte dat Madeleine was verdwenen."

Ik heb geen flauw benul waar hij het over heeft. Ik kan ook niets checken. Hij vertelt bijvoorbeeld dat hij bij een eerdere vermissing onofficieel werd geraadpleegd en bij benadering zou hebben weten aan te geven waar het lichaam lag van de in 2017 in Turkije vermist geraakte Joey Hoffmann.

Nu heeft hij, zegt hij, geen enkele twijfel over de plek waar Madeleine McCann is. Deze maand is het twaalf jaar geleden dat het meisje op vakantie was met haar ouders en haar twee broertjes in de Portugese badplaats Praia da Luz.

Op 3 mei 2007 zaten Kate en Gerry McCann te eten met vrienden, op ongeveer 60 meter afstand van het appartement waar de kinderen lagen te slapen. Geregeld werd er gekeken of alles in orde was. Op een gegeven moment was het de beurt aan moeder Kate, die tot haar grote schrik ontdekte dat Madeleine was verdwenen.

"Vorige week was er opeens een nieuwe verdachte in beeld: een Duitse pedofiel die een levenslange gevangenisstraf uitzit."

De wereld maakte kennis met het lieftallige gezichtje van Maddy McCann. Haar rechteroog vertoonde een lichte afwijking: het was alsof de pupil 'lekte'. De speurtocht naar het meisje duurde jaren. Rijke filantropen schonken miljoenen om die te financieren. 

Maar eerst moest de gifbeker voor de ouders helemaal leeg en werden ze zelf verdachten. "Heeft u uw dochter vermoord?" is een vraag die ze in de serie te horen krijgen. Vorige week was er opeens een nieuwe verdachte in beeld: Martin Nye, een Duitse pedofiel die een levenslange gevangenisstraf uitzit voor zedenmisdrijven en al eerder verdachte in de zaak was.

En dan krijg ik via de mail de noodkreet van Marcel van Adrichem. "Wil je me helpen? Die Duitse pedofiel is het niet. Ik kan de man uittekenen die haar heeft doorverkocht, net als veel andere kinderen."

"Het ene moment was Maddy dood, het volgende was ze springlevend. Kate en Gerry McCann werden emotionele jojo's. "

De dader is 'de spil in een criminele organisatie', beweert Van Adrichem. "Als we die vent pakken, worden allerlei vermissingszaken opgelost. Als ik toegang krijg tot de politiearchieven in dat land kan ik hem zo aanwijzen." Maar als ik doorvraag naar die bewuste locatie, zegt hij: "Dat komt wel. Madeleines ouders hebben daar eerst recht op. Ik wil met ze in contact komen, maar dat is me niet gelukt."

Op de vraag waarom hij de politie dan niet benadert, zegt hij: "Heb ik gedaan! Stuur maar een mail, zeiden ze." Hij mocht aansluiten in het leger 'gekkies' die al eerder allerlei dingen hadden beweerd in deze trieste soap. Het ene moment was Maddy dood, het volgende was ze springlevend. Kate en Gerry McCann werden emotionele jojo's. 

Dan kijk ik in die helblauwe ogen en denk: verdomme, stel nou... Lieve Maddy, meisje, waar ben je?