Susanne Uilenbroek

Een babynaam kiezen? Doe als Harry en Meghan

08 mei 2019 05:57

Nog napuffend en beurs van top tot teen lag ik in het kraambed toen de verloskundige enkele minuten na de geboorte van mijn dochter al vroeg hoe de baby ging heten. Natuurlijk hadden we een naam bedacht, maar tijd om te kijken of wij die naam wel bij het meisje vonden passen, kregen en namen we niet. En dus werd de naam in het dossier gekrabbeld, samen met het gewicht en de lengte. Gegevens die we nu eenmaal altijd willen weten zodra er een baby is geboren.

Bij de namen die je voor de geboorte bedenkt, heb je een bepaald beeld van jouw toekomstige baby in je hoofd en als blijkt dat dat beeld niet klopt, kun je best tot de conclusie komen dat de naam niet past.

Alleen royalty doet het anders. De Britse prins Harry stond afgelopen maandag voor een paardenstal de Britse pers te woord over zijn pasgeboren zoon en had het over ‘the baby’ en ‘this little thing’. Een naam hadden hij en zijn vrouw Meghan nog niet voor het jongetje bedacht. In de officiële aankondiging van de geboorte stond wel dat de baby om vier minuten voor half zes in de ochtend van 6 mei was geboren en dat hij 3260 gram woog, maar Harry vertelde in het interview dat hij en zijn vrouw nog aan het nadenken waren over de naam. Je kan zeggen: ‘Hé, daar hebben jullie 9 maanden de tijd voor gehad’, maar aan de andere kant vind ik het niet zo gek. Bij de namen die je voor de geboorte bedenkt, heb je een bepaald beeld van jouw toekomstige baby in je hoofd en als blijkt dat dat beeld niet klopt, kun je best tot de conclusie komen dat de naam niet past.

Ook in Nederland neemt de koninklijke familie soms de tijd om een naam te bedenken. Prins Willem-Alexander vertelde bij de geboorte van Amalia dat het een verrassing was dat ze een meisje kregen en dat Máxima en hij nog moesten nadenken over de naam. Toen hij twee dagen later bij de burgerlijke stand aangifte deed van de geboorte, kon hij trots vertellen dat het Catharina-Amalia was geworden met Amalia als roepnaam.

Binnen drie dagen moet je het kind namelijk aangeven bij de burgerlijke stand en daarvoor is een naam noodzakelijk.

In Nederland heb je na de geboorte van een baby drie dagen de tijd om te bedenken welke naam je het kind gaat geven. Als er een weekend of feestdagen tussen zitten, kun je die dagen erbij optellen, maar meer tijd krijg je niet. Binnen drie dagen moet je het kind namelijk aangeven bij de burgerlijke stand en daarvoor is een naam noodzakelijk. Er zijn landen waar je meer tijd krijgt. In Zweden mag je er als ouders drie maanden over doen om een naam te kiezen.  En in Engeland heb je 42 dagen de tijd om jouw kind bij de basisadministratie te registreren. Tijd genoeg dus om te kijken, welke naam past.

En als je ondanks de bedenktijd tot de conclusie komt dat je verkeerd hebt gekozen, kun je dat in Engeland eenvoudig veranderen. Tot 12 maanden na het moment dat je aangifte hebt gedaan van de geboorte, kun je de naam voor 40 pond (zo’n 47 euro) en met één formulier veranderen. De Britse Lena Corner kon zo heel eenvoudig de naam van haar zoon Ralph veranderen in Huxley, omdat ze Ralph toch niet mooi vond. 

In Nederland is het wijzigen van een voornaam veel ingewikkelder.

In Nederland is het wijzigen van een voornaam veel ingewikkelder. Een advocaat moet daarvoor een verzoekschrift indienen bij de rechtbank en die beoordeelt dan of de naamswijziging geoorloofd is. Een rechter wijst het verzoek meestal toe, maar je moet wel een goed verhaal hebben. Dan kun je dus beter zoals Harry en Meghan te werk gaan en na de geboorte de tijd nemen om te kijken of de naam die je had bedacht wel bij de kleine spruit past. Want hoewel het veranderen van een naam in Engeland eenvoudig is, lijkt het uitgesloten dat Harry en Meghan daar ooit gebruik van zullen maken.