Sander Paulus

Zeg eens u

07 mei 2019 18:41

Dat zeg je niet, dat is raar. Waarom ook, trouwens? Doe normaal, man. We zeggen geen 'u', we zeggen 'je'. Als ik het zo opschrijf, klinkt het wel duidelijk. Maar dat is het dus niet, als het erop aankomt. Op een prinses dan. Want daar gaat het over, natuurlijk. De gedenkwaardige 27 april 2019 in Amersfoort. De Koningsdag die veranderde in een Koninginnedag.

Mijn interview met de kroonprinses kwam deels uit de lucht vallen. Ja, ik had al maanden daarvoor gevraagd of ik eens een keer een vraag aan haar mocht stellen. De Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) gaf eerst het bekende antwoord: de koning heeft dat liever niet tot ze 18 is. Een standpunt dat ik als vader maar al te goed begrijp. Als verslaggever Koninklijk Huis van RTL Nieuws heb ik natuurlijk iets minder begrip.

Toch wilde ik van de RVD een duidelijk ja of nee horen. Dan weten we tenminste hoe de vlag erbij hangt met Koningsdag. Wie zit er te wachten op een scenario waarin tientallen journalisten en verslaggevers zich de longen uit hun lijf gaan schreeuwen naar een meisje van 15? Juist, niemand. En dat gaat, gezien haar leeftijd, wel een keer gebeuren. Roepen naar een 10-jarige prinses is gek. Tegen een prinses van 15 lijkt het al iets minder vreemd.

Na veel gesoebat kwam een dag voor Koningsdag het bevrijdende appje. Je mag een vraag stellen, en welke is dat? Gewoon een reactie op de dag, en hoe prinses Amalia persoonlijk deze dag beleeft. Zoiets. Een algemeen begin, daar kan ze zelf wat op verzinnen, samen met de koning en koningin.

"Kijk, tegen een kind zeg je geen 'u'. Ik heb zelf kinderen, en voor je het weet gaat mijn nu 9-jarige dochter eisen stellen aan hoe ik haar aanspreek."

En daar begint het 'u'-probleem. Want een probleem is het. Kijk, tegen een kind zeg je geen 'u'. En ik al helemaal niet. Ik heb zelf kinderen, en voor je het weet gaat mijn nu 9-jarige dochter eisen stellen aan hoe ik haar aanspreek. Het voelt ook raar. Maar dit is niet de 15-jarige Amalia uit Wassenaar (tegenwoordig Den Haag). Nee, dit is de Prinses van Oranje, de kroonprinses, een symbool. Tegen de koning zeggen we 'majesteit' en dat voelt helemaal niet gek. Het is een afspraak, verder niets. Een man is een mijnheer, een vrouw mevrouw, en de koning majesteit. Zoiets.

Het moment suprême. Amalia komt bij haar ouders staan, ik voel de microfoon branden in mijn hand. Daar is het, het juiste moment. Ik stel de vraag - en zeg 'u'. Ik dacht dat ik het niet zou doen. Maar het gebeurde toch.

"Het is waarschijnlijk de symboliek die de overhand kreeg, het gevoel van de dag, of meer het moment."

Op social media willen mensen weten waarom. Het is waarschijnlijk de symboliek die de overhand kreeg, het gevoel van de dag, of meer het moment. Terwijl de vraag ontaardt in een interview van een paar minuten en de sfeer juist meer 'je' dan 'u' wordt. Maar dat wist ik nog niet bij vraag 1.

En daarbij: deze Koningsdag zou iedereen alweer vergeten zijn als Amalia niet had gesproken. Als een ware koningin, ready for the job. Over een paar decennia verandert de boel pas echt in Koninginnedag. Maar de eerste onder koningin Catharina-Amalia was op 27 april 2019.