Jaap van Deurzen

Liever gamen dan seks? Hoezo?

14 april 2019 06:00

"16 procent van de Nederlandse vrouwen zegt liever te gamen dan een potje te gaan liggen rollebollen." Kijk, dat zijn nog eens koppen boven een persbericht. Seks verkoopt! De gladde jongens van contentmarketingbureaus weten wat teksten betreft wel van wanten. "We hebben oud-journalisten en copywriters in huis die precies weten welke informatie uw klant zoekt", staat op hun site. Mijn aandacht hebben ze getrokken.

Dat ook relatief jonge vrouwen liever gamen dan gezellig met hun man de mand induiken, is toch wel opvallend. Zeker als je weet dat het vooral Gelderse vrouwen zijn. Tenminste, dat beweren de onderzoekers. De vrouwen in de Biblebelt blijken fervente gamers. Dat wist ik niet. Ze prefereren de joystick boven de natuurlijke opperwachtmeester van manlief.

"Wie bedenkt in vredesnaam een stelling als: ik ga liever gamen dan dat ik seks heb?"

Even ter vergelijking: maar 5 procent van de ondervraagde mannen moest er niet aan denken tussen de klamme lappen te kruipen als er wat te World-of-Warcraften viel. Toch een testosterondingetje, vermoed ik zo. En misschien ook wel gezond verstand – na een potje rollebollen kun je natuurlijk weer met een spelletje beginnen.

Maar liefst 1003 Nederlanders met een relatie deden een boekje open over hun liefdesleven en hun gameverslaving. Ik vraag me af hoe zo'n onderzoek gaat. Wie benader je? Wie bedenkt in vredesnaam een stelling als: ik ga liever gamen dan dat ik seks heb? En wie geeft daar eerlijk antwoord op? Blijkbaar genoeg deelnemers, want ze blijven allemaal anoniem.

"Lig je zaterdags bekaf op de bank, zit je vrouw onafgebroken te donkey-kongen."

Vince Franke van acties.nl, die het onderzoek liet uitvoeren, heeft er geen enkel probleem mee om dergelijke vragen te verzinnen, maar voegt er wel gnuivend aan toe: "Mijn vriendin gamet gelukkig niet, tenzij je het verplichte potje monopoly met de familie tijdens de feestdagen meetelt." Eens per jaar terug naar AF is inderdaad te overzien. De rest van het jaar is de strijdkreet in huize Franke: "Kom jij maar eens heel snel bij soldaat Vince, meisje!"

Maar liefst 16 procent van de vrouwelijke respondenten vulde 'EENS' in op de keuze tussen condoom of console. 11 procent gaf wel gelijk aan dat het hun relatie niet echt ten goede kwam.

Ik viel van mijn stoel van verbazing. Stel, je bent stratenmaker en je hebt de hele week in weer en wind op je knieën gelegen om te puzzelen met zware straattegels. Lig je zaterdags bekaf op de bank, zit je vrouw onafgebroken te donkey-kongen. Vind je het gek dat de man dan zijn gram probeert te halen met een gewelddadig potje Grand Theft Auto? Die goedzak wil van bil.

"Niet alleen de relatie, maar ook het sociale leven van de ondervraagden heeft te lijden onder het gamen."

"Gezellig stel", zeggen vrienden en familieleden ietwat sarcastisch. "Die zie je zelden." Volgens de onderzoekers klopt dat wel. Niet alleen de relatie, maar ook het sociale leven van de ondervraagden heeft te lijden onder het gamen. Na de piepers met vette jus flitsen de vingers al gelijk over de toetsen. De koffie moet dan nog komen.

Vooral Zeeuwse meisjes schijnen de deur niet meer uit te komen, blijkt uit het onderzoek. Die houden zich liever bezig met het zoetste puzzelspelletje aller tijden, Candy Crush Saga, in plaats van met vrienden te gaan beesten in de disco. Ieder zijn meug, zou je zeggen, maar het wordt natuurlijk link als de school- en studieprestaties eronder gaan lijden. En dat doen ze. Onder de jongeren tot 30 jaar heeft 41 procent daar last van.

Tot slot: van alle ondervraagden met kinderen vindt bijna de helft dat hun thuiswonende kroost te veel aan het gamen is. Ik zeg dan luid en duidelijk: doe er wat aan!