Susanne Uilenbroek

Zolang de kinderen swipen, zijn ze stil

10 april 2019 06:16

"Wees wel een beetje lief voor haar. Ze is namelijk heel aardig." Mijn collega kijkt mij streng aan als ik haar vertel dat ik met Felicia wil bellen voor deze column. Felicia was afgelopen vrijdag te zien in RTL Nieuws. Zonder enige schaamte vertelde ze dat haar vier jonge kinderen zo'n zes uur per dag op een tablet of smartphone zitten. "Het maakt het voor mij relaxed tussen de kinderen", zei ze tegen verslaggever Hans Schutte.

Nederlandse kinderen tussen de nul en zes jaar gebruiken gemiddeld 36 minuten per dag een tablet en kijken gemiddeld 59 minuten per dag tv, blijkt uit onderzoek. De meeste kinderen doen dat voor het avondeten, maar ook na het eten en in de ochtend worden kinderen vaak vermaakt met schermen. Ze kijken dan vooral filmpjes op YouTube of spelen een spelletje. Meer dan de helft van de kinderen tussen de nul en twee jaar swipet al over een tablet of smartphone.

"Je moet je af vragen of 6 uur extreem is. Ik denk dat veel mensen zich er wel in zullen herkennen als ze eerlijk zijn."

Zes uur per dag kinderen naar een tablet, telefoon of televisie laten kijken, zoals Felicia doet, vind ik extreem. Maar Martin Siebelhoff van The Choice, het bureau dat het onderzoek heeft uitgevoerd, schrikt er niet van. "Ik denk dat kinderen gemiddeld 2 tot 3 uur per dag naar schermen kijken. Je moet je af vragen of 6 uur extreem is. Ik denk dat veel mensen zich er wel in zullen herkennen als ze eerlijk zijn."

Op Felicia's verhaal kwamen bijna 1000 reacties binnen via onze Facebook-pagina. Sommige mensen vinden dat ze niet bekritiseerd mag worden omdat heel veel mensen hun kinderen zoet houden met schermen. Maar anderen noemen haar ronduit een slechte moeder en weer anderen willen haar tips geven voor leuke activiteiten die ze met haar kinderen kan gaan doen.

"Ik schiet niet tekort als moeder. We gaan heus weleens naar buiten, om te picknicken bijvoorbeeld."

Als ik Felicia bel is ze helemaal niet onder de indruk van alle negatieve opmerkingen. "Ik vind het niet erg. Ik kan het wel begrijpen", zegt ze. "Maar ik ben gewoon soepel. Ik geef ook nooit straf. Het raakt me wel dat mensen mij tips willen geven. Ik schiet niet tekort als moeder. We gaan heus weleens naar buiten, om te picknicken bijvoorbeeld." Felicia woont met haar man en vier kinderen van 10, 8, 3 en 1 jaar in een kleine flat. De kinderen kunnen niet zomaar naar buiten en met allebei een baan en twee peuters die veel aandacht vragen, is het fijn als de smartphone ruzies tussen de oudste twee voorkomt.

"Toen de oudste werd geboren had ik nog geen smartphone. Mijn man kreeg er als eerste één. Hij liet de kinderen er soms spelletjes op doen. Het is er bij ons echt ingeslopen. Nu wil de oudste opeens naar gamers kijken. Geen idee hoe dat zo is gekomen," vertelt Felicia.

"Wie ben ik om te zeggen dat haar kinderen te veel naar een scherm kijken?"

Ze laat de kinderen ook tijdens het eten op haar mobiel om zo de rust te bewaren en 's avonds laat ze de jongste twee in slaap vallen voor de tv. "Ik heb er weleens onenigheid over met mijn man. Hij zou het liever anders zien en natuurlijk denk ik soms ook weleens hè verdorie, maar ik ga niet veranderen," zegt ze vastbesloten. Ze heeft er geen spijt van dat ze heeft meegewerkt aan het item van RTL Nieuws. "Het was heel leuk om op tv te komen. Ik vind het alleen jammer dat jullie eruit hebben geknipt dat mijn oudste dochter hartstikke goede cijfers haalt op school. Ze leert ook allemaal Engelse liedjes op YouTube hè."

Felicia is inderdaad hartstikke aardig en wie ben ik om te zeggen dat haar kinderen te veel naar een scherm kijken? Net als heel veel ouders worstel ik zelf ook met hoeveel tijd mijn dochter op YouTube mag doorbrengen en tegelijkertijd geef ik zelf niet het goede voorbeeld door te veel met mijn telefoon bezig te zijn. Pedagoge Krista Okma geeft de tip dat je als ouder niet roomser dan de paus hoeft te zijn, maar dat je moet proberen om de balans te bewaren. En wat dan precies de balans is, dat is voor iedereen anders. Voor Felicia, voor mij en voor alle andere opvoeders die Nederland rijk is.