Column

Wat Van der Staaij allemaal wel mag (en Baudet niet)

30 maart 2019 06:19

Terwijl wetenschappers, journalisten en docenten nog liggen bij te komen van de verdachtmakingen die Thierry Baudet naar de drie beroepsgroepen heeft gemaakt – wetenschappers roepen maar wat, journalisten demoniseren Baudet en docenten indoctrineren leerlingen – mag SGP-leider Kees van der Staaij van alles uitroepen zonder dat daar iemand van ondersteboven raakt. Gisteren nog ging hij naar Italië om het buitenland te waarschuwen tegen kabinetsplannen om het ouderlijk gezag aan maximaal vier in plaats van twee ouders te gunnen. Verder dan het Nederlands Dagblad kwam het bericht niet; politiek Den Haag lag er in ieder geval niet wakker van.

"Kees van der Staaijs morele steun aan demonstranten van een anti-abortusclub die vrouwen op weg naar een abortuskliniek intimideert, doet weinig in Den Haag."

Ook zijn morele steun aan demonstranten van een anti-abortusclub die vrouwen op weg naar een abortuskliniek intimideert, doet weinig in Den Haag. Vrouwen die zich in de kliniek willen laten helpen, worden door de pro-lifebeweging bestookt met argumenten om die abortus vooral niet te laten doorgaan: je krijgt er spijt van, je kunt er later moeilijker zwanger door worden, je hebt het recht niet om ongeboren leven te beëindigen. Alleen minister Hugo de Jonge vindt het gedrag van de demonstranten stuitend en wil dat demonstranten op enige afstand van de kliniek worden gezet, zodat zij de vrouwen niet meer kunnen lastigvallen. Dat is best een opvallend initiatief van een CDA-minister, wiens partij geen voorstander is van abortus omdat "elke vorm van menselijk leven recht heeft op bescherming, ook het ongeboren menselijk leven".

Een van de organisaties die vrouwen intimideert om af te zien van abortus, is de stichting Siriz. SGP-leider Kees van der Staaij realiseerde een paar jaar terug een verdubbeling van de subsidie voor die club, van zeven ton naar anderhalf miljoen. Van der Staaij is een fan van Siriz. Intimidaties door Siriz bestempelde hij al eerder als nepnieuws. De Kamer laat hem zijn gang gaan.

"SGP-leider Kees van der Staaij zorgde er een paar jaar geleden voor dat de subsidie voor een anti-abortusclub werd verdubbeld."

Natuurlijk mag de SGP haar eigen opvattingen hebben, maar het is opvallend hoe Van der Staaij door andere partijen met fluwelen handschoenen wordt aangepakt. Geert Wilders spreekt altijd met een zeker respect tegen Van der Staaij; dat heeft-ie bij Mark Rutte nog nooit gedaan. De SGP-leider zal van Wilders nooit te horen krijgen "dat hij normaal moet doen". Zelfs de Nashvilleverklaring, waarin homo's en transgenders worden weggezet en waaraan Van der Staaij zijn adhesie betuigde, kreeg maar beperkte kritiek. De Kamer ging al snel over tot de orde van de dag.

Veel 'zonden' van Van der Staaij worden met de mantel der liefde bedekt, of het nu gaat om de doodstraf die de SGP jarenlang heringevoerd wilde zien, zijn orthodoxe standpunten over euthanasie en homohuwelijk of over de rol van de vrouw in de politiek. De SGP liet pas vrouwen toe, toen de partij op de vingers werd getikt door het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.

"Veel 'zonden' van Van der Staaij worden met de mantel der liefde bedekt, of het nu gaat om de doodstraf die de SGP jarenlang heringevoerd wilde zien, zijn orthodoxe standpunten over euthanasie en homohuwelijk of over de rol van de vrouw in de politiek."

Hoe anders is de omgang van de politiek met bijvoorbeeld Thierry Baudet. De Forum-leider maakt met regelmaat uiterst bedenkelijke opmerkingen, die vaak - en terecht - als verwerpelijk worden weggezet. Dat hoor je nou nooit bij Van der Staaij. Als Forum voor Democratie een meldpunt opent voor klachten over indoctrinatie in het onderwijs, lopen de partijen te hoop. Mark Rutte sprak gisteren over een bizar plan. Bizar, dat heeft Rutte nog nooit tegen Van der Staaij gezegd.

Zo'n Forum-verklikkerslijn waar leerlingen tegen leraren worden opgezet, is natuurlijk een heel erg verkeerd plan. Hoe makkelijk is het om een docent aan wie je een hekel hebt, op de zwarte lijst te krijgen. De ophef erover is dan ook niet gering. De standpunten en opmerkingen van Van der Staaij zijn ook niet altijd even fris, maar om een of andere reden blijft de SGP-leider altijd verschoond van ophef. Het is een wonder.