Susanne Uilenbroek

Intertoys, een winkel om te kijken

20 februari 2019 01:54

"Hé Susie, gaat de Intertoys nou ook al failliet? Waar moeten we dan naar Lego kijken?" Mijn broer zei het met een grijns. De kinderen renden door de kamer. Mijn dochter kwam aanzetten met een grote Jurassic Park-dino die mijn broer lang geleden voor zijn verjaardag had gekregen en mijn neefje kwam er achteraan met een Transformer-auto die ook al zo'n 30 jaar oud was.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Directeur Intertoys: we hebben last van internet, Kruidvat en Aldi

Alle twee gekocht bij de Intertoys. Nostalgisch werden we ervan. We haalden herinneringen op aan het grote Intertoysboek dat we stuk lazen en stuk knipten om zo het ultieme Sinterklaasverlanglijstje samen te stellen.

Consumentenpsycholoog Patrick Wessels schreef gisteren voor RTL Z een column, waarin hij uitlegt waarom wij als consumenten nooit willen dat er iets verandert, maar waarom dat toch gebeurt. We houden van het bekende straatbeeld, maar kopen inmiddels allang niet meer bij die oude vertrouwde winkels. We balen ervan als V&D verdwijnt, maar ieder van ons heeft er te weinig gekocht om de winkelketen overeind te houden.

"Het is de plek waar je je kind leert dat geld niet op je rug of aan een boompje groeit en dat je met een bankpasje niet oneindig dingen kunt kopen."

Nu kocht ik persoonlijk best vaak spullen bij V&D. Nog steeds kom ik op onverwachte plekken opeens het logo tegen: op het doosje van de piek van de kerstboom, op een ongeopende verpakking tentharingen, op een prijsstickertje aan de onderkant van mijn zeeppompje. Volgens het verweerde labeltje heb ik er ooit 12,99 euro voor betaald. Een goede koop, want het ding gaat al jaren mee, maar een faillissement kon er niet mee worden voorkomen.

Bij de Intertoys daarentegen kom ik heel vaak en koop ik heel weinig. Zodra mijn dochter de dansende letters in de winkelstraat ziet, bedelt ze of ze alsjeblieft even mag kijken. Even is natuurlijk nooit even. Ik heb weleens de timer van mijn telefoon op tien minuten moeten zetten, omdat ze anders rustig een half uur door de winkel dwaalt en wegdroomt bij al het speelgoed dat ze voor haar verjaardag, sinterklaas en haar rapport gaat vragen.

De Intertoys (of elke andere speelgoedwinkel) is de plek waar je zo min mogelijk impulsaankopen doet. Alleen al vanuit opvoedkundig oogpunt kun je je er niet laten verleiden. Het is de plek waar je je kind leert dat geld niet op je rug of aan een boompje groeit en dat je met een bankpasje niet oneindig dingen kunt kopen. Het is de winkel waar je leert dat je een euro maar één keer kunt uitgeven en dat je goed moet nadenken waaraan. Dat je moet sparen voor die megadoos Lego of het Playmobilhuis. En het is de winkel waar ze bij de kassa een speciaal opstapje hebben, zodat kinderen er hun portemonnee op de toonbank leeg kunnen kieperen en waar medewerkers dan met engelengeduld alle muntjes helpen uittellen.

"Er is alle tijd om prijzen te vergelijken en om erachter te komen dat je precies hetzelfde product ergens anders goedkoper kunt krijgen."

Maar het is ook een relatief dure speelgoedwinkel. Toen vorige week bekend werd dat Intertoys uitstel van betaling had aangevraagd, reageerden veel mensen op onze Facebook-pagina dat de prijzen van het speelgoed bij de Intertoys veel hoger zijn dan bij andere winkels. Soms een paar euro, maar bij het duurdere speelgoed scheelt het soms zelfs tientjes. En aangezien het Lego-politiebureau of een spel voor de Nintendo dus zelden een impulsaankoop is, is er alle tijd om prijzen te vergelijken en om erachter te komen dat je precies hetzelfde product ergens anders goedkoper kunt krijgen. En ergens anders is vaak online.

De kans dat de Intertoys-winkels worden overgenomen is volgens de huidige directeur groot. Internationale bedrijven kunnen waarschijnlijk wel winstgevend speelgoed verkopen in winkels, omdat zij grotere aantallen speelgoed inkopen. Al wordt er verwacht dat er hoe dan ook een aantal winkels zal verdwijnen. Dat hoeft niet slecht te zijn voor de consument. Zo zitten er in ons winkelcentrum twee Intertoyswinkels sinds de keten Bart Smit overnam. Eén winkel minder, lagere prijzen en misschien dat mijn broer en ik dan niet alleen komen kijken, maar ook komen kopen.