Susanne Uilenbroek

De koning gaat langs mijn schoonzus

06 februari 2019 06:27

De koninklijke familie komt dit jaar op Koningsdag naar mijn woonplaats Amersfoort. Hoewel de meeste mensen dit voor kennisgeving zullen aannemen, is het Amersfoortse gemeentebestuur al maanden druk met de voorbereiding. Zo zijn er al een speciaal Twitteraccount, een website met een klok die bijhoudt hoeveel nachten slapen het nog is en een huisstijl met de slogan Wij, Amersfoort.

De gemeente denkt dat het twee uur durende bezoek ongeveer een miljoen euro zal kosten. Het rijk betaalt mee en ook een aantal bedrijven sponsort het feestje. Aan het programma wordt nog gewerkt, maar van de lokale GroenLinksfractie moet het in ieder geval "de meest duurzame Koningsdag ever" worden. Acht buurgemeenten krijgen in ieder geval gezamenlijk twintig minuten de tijd om zich aan de koninklijke familie te presenteren.

Afgelopen maandag werd de route bekendgemaakt. De koninklijke familie begint aan de rand van het oude centrum. Het eerste waar ze langs komen is het oude klooster Mariënhof dat nu een congreslocatie is. Vroeger zat er een chic sterrenrestaurant van Jon Sistermans. Er was eens een relletje toen het blad Lekker schreef dat er door ongeleide projectielen hazen van Trabant-kwaliteit werden geserveerd, maar dat is al lang geleden.

De jonkheer won de weddenschap en Amersfoorters kregen de bijnaam keientrekkers

Daarna loopt het gezelschap langs de dagopvang voor langdurig alcoholverslaafden naar de Varkensmarkt, een pleintje waar nu de Intertoys en Ici Paris zitten, maar dat een belangrijke plek is in een oud verhaal. Jonkheer Everard Meyster zou in de 17e eeuw met een aantal vrienden hebben gewed dat hij de Amersfoorters zo gek zou krijgen dat ze een zwerfkei vanaf Soesterberg naar de stad zouden trekken. De jonkheer won de weddenschap en Amersfoorters kregen de bijnaam keientrekkers. Maar na een aantal jaar schaamden de Amersfoorters zich zo voor de hele geschiedenis dat ze de kei begroeven op de Varkensmarkt. Pas rond 1900 werd de kei weer opgegraven en op een sokkel geplaatst aan de rand van het centrum.

Vanaf de Varkensmarkt lopen ze met z’n allen de Langestraat in, waar normaal de kleedjesmarkt wordt gehouden, maar die nu leeg moet blijven vanwege de veiligheid. Dan slaan ze linksaf de Krankeledenstraat in, een pittoresk Middeleeuws straatje waar je in de kroeg zomaar leden van de bekendere motorclubs kan tegenkomen. Vervolgens komen ze aan bij de Onze Lieve Vrouwetoren die Amersfoorters de Lange Jan noemen. Aan de rand van het plein ligt een tegel met een lieveheersbeestje voor Lucas, de jongeman die vorig jaar door zinloos geweld om het leven kwam.

Daarna gaat de stoet een bruggetje over en komt dan langs het huis van mijn schoonzus. Grote kans dat ik mijzelf op Koningsdag bij haar uitnodig, zodat ik vanaf haar balkon de hele optocht kan gadeslaan. Nadat de koninklijke familie uitgebreid naar ons gezwaaid heeft, gaan ze door naar het Stadhuisplein. Dat lijkt mij een geschikte plek voor een optreden van bekende Amersfoorters Diggy Dex en Miss Montreal of Herman van Veen die in buurgemeente Soest woont. Vervolgens lopen ze door naar het Eemplein, waarvandaan eerder ook al The Passion werd uitgezonden en dat bovenal gewoon een praktisch plein is voor grote evenementen.

De Koning zal daar zeggen dat het een fantastische Koningsdag was en zal Amersfoort van harte bedanken voor de onvergetelijke 1075 meter. De gemeente verwacht dat er tussen de 40.000 en 80.000 bezoekers naar de stad zullen komen, maar je mag het bezoek van de koninklijke familie aan Amersfoort uiteraard ook alleen voor kennisgeving aannemen.