Sandra Korstjens

Alle meisjes in het roze

10 januari 2019 05:26

Mijn dochter van drie heeft een lichte obsessie ontwikkeld voor de kleur roze. 'Loze', zoals ze zelf zegt. Want de letter R blijkt op die leeftijd nog best lastig uit te spreken, helemaal als je opgroeit in Brazilië.

Het liefst zou ze haar hele wereld roze kleuren

Waar haar obsessie precies vandaan komt is me een raadsel. Ik wil er niet al te moeilijk over doen, maar ik heb het ook niet aangewakkerd. Al is het maar omdat ik haar niet in een keurslijf wil duwen. Toch maakt het bij dit soort dingen blijkbaar weinig uit wat je doet als moeder. Want het liefst zou ze haar hele wereld roze kleuren.

Dat gaat mij iets te ver. Maar haar voorliefde voor de kleur roze zou zonder twijfel kunnen rekenen op de goedkeuring van Damares Alves, de nieuwe Braziliaanse minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten. Deze evangelische pastor staat bekend om haar oerconservatieve ideeën. Ze is fel tegen abortus, moet niets hebben van feminisme en gelooft dat niemand als homo wordt geboren.

De minister kreeg het vorige week voor elkaar om zichzelf belachelijk te maken in de ogen van miljoenen Brazilianen

Meteen na haar officiële aantreden vorige week, kreeg Alves het al voor elkaar om zichzelf belachelijk te maken in de ogen van miljoenen Brazilianen. In een video die op internet circuleert, roept ze enthousiast: "Er is een nieuw tijdperk aangebroken in Brazilië. Meisjes dragen roze en jongens dragen blauw!"

Nadat er een storm van kritiek was losgebarsten, haastte de minister zich om uit te leggen dat we het allemaal niet zo letterlijk moeten nemen. Het was slechts een metafoor om zich uit te spreken tegen genderideologie, aldus de minister van Vrouwen, Familie en Mensenrechten. Wat het voor haar critici natuurlijk niet veel beter maakte.

Ondanks alle ophef vermoed ik dat het grootste deel van de bevolking het gewoon met haar eens is

Maar eerlijk gezegd verbaasden haar uitspraken me niet eens meer. Want ondanks alle ophef, vermoed ik dat het grootste deel van de bevolking het gewoon eens is met minister Alves. Ik schreef eerder al dat Brazilianen weinig kaas hebben gegeten van genderneutraliteit.

In mijn ogen worden in Brazilië de verschillen tussen jongens en meisjes juist constant benadrukt. Dat begint al vlak na de geboorte, als meisjes steevast gaatjes in hun oren krijgen. Stel je toch eens voor dat iemand jouw meisjesbaby aanziet voor een jongetje. En zoek in een Braziliaanse kledingwinkel maar eens leuke babykleertjes voor een meisje die niet roze zijn. Geen gemakkelijke opgave, kan ik je vertellen.

De verkoper in een kledingwinkel vroeg heel gevat: bent u een meisje of een jongen?

Of minister Alves haar uitspraken nu letterlijk bedoelde of niet: ze maakt het er niet makkelijker op voor zichzelf. Zo werd ze deze week in een kledingzaak aangesproken door een verkoper. Het viel hem op dat ze een blauwe trui aanhad. En dus vroeg hij heel gevat: bent u een meisje of een jongen?

Minister Alves kon er niet om lachen. Zonder antwoord te geven, liep ze de winkel uit.

@sandrakorstjens