Koen de Regt

Een 10 voor seksleven Afrikanen?

22 augustus 2016 15:51

Hoe blij zijn Afrikanen met hun seksleven? Heel blij, als we een onderzoeker van de Amerikaanse Baylor University mogen geloven. Uit het onderzoek van Stephen Cranney blijkt namelijk dat bijna 1 op de 5 mensen in Sub-Sahara Afrika zijn of haar seksleven een 10 geeft. Anders gezegd: voor dik 200 miljoen Afrikanen hoeft er niks verbeterd te worden aan hun seks.

"Want 'de Afrikaan' bestaat helemaal niet. Daarvoor is het continent veel te groot."

Ik geloof er maar weinig (lees: niks) van. Sowieso omdat je een onderzoek, dat conclusies trekt over 'de Afrikaan' altijd moet wantrouwen. Want 'de Afrikaan' bestaat helemaal niet. Daarvoor zijn de ruim 1 miljard mensen die hier wonen te verschillend, en het continent veel te groot.

Maar er zijn meer redenen voor gezonde scepsis. Zo heeft seks in Afrika toch echt een andere plek in de samenleving dan in het westen. Het is wel aan het veranderen, maar het verschil blijft groot. Zeker op het platteland (waar dik 60 procent van de Afrikanen woont) is er nog steeds een taboe op seks. Religie bepaalt daar de regels. Of je er 'zin in hebt', telt niet mee.

Seks in Afrika is bovendien het domein van de man. Natuurlijk komen de hoger opgeleide vrouwen die in de Afrikaanse steden wonen voor zichzelf op. Maar de man heeft het hier voor het zeggen. Dat de Zuid-Afrikaanse president Zuma vier vrouwen heeft bijvoorbeeld, is in het land voer voor grapjes, maar verder gewoon geaccepteerd. Een man eist hier vaker seks op.

"Niet echt de plek om een potje seks tot voldoening van beide partners te kunnen hebben."

Bovendien is er nog de armoede. 40 procent van de bevolking van Sub-Sahara Afrika leeft op minder dan 2 dollar per dag. Huizen zijn dan vaak hutjes, waar het hele gezin en vaak nog andere familieleden samenwonen, zonder slaapkamers. Niet echt de plek om een potje seks tot voldoening van beide partners te kunnen hebben.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele vrouwen die besnijdenis moeten ondergaan, zoals in Somalië of Sierra Leone. Of de gebieden waar verkrachting van vrouwen aan de orde van de dag is, zoals in Zuid-Sudan.

Als je het allemaal zo op een rij ziet, zul je het met me eens zijn dat de kop: 'Afrikanen tevreden met hun seksleven' onwaarschijnlijk is. Er zullen er ongetwijfeld miljoenen en miljoenen zijn van wie het seksleven helemaal top is. Maar de meerderheid zal het niet zijn.

Koen de Regt