Jos Heymans

Aandachttrekkerij

01 december 2018 08:14

Bij de VVD vonden ze het wel een leuk idee om tijdens het partijfestival van vorige week 500 ballonnen op te laten. Als reactie op het verwijt van media en politiek dat fractievoorzitter Klaas Dijkhoff alleen maar proefballonnetjes oplaat. Uit pure pesterij zonden de liberalen honderden ballonnen de lucht in. Onder het motto dat elk goed idee is begonnen als proefballon.

Al die dingen die VVD'ers zo leuk vinden, zijn slecht voor het milieu.

Even niet bij stil gestaan dat ballonnen het milieu vervuilen. Dat weten ze bij de VVD ook wel, maar die dachten: dat doen auto’s ook. En vliegtuigen. En barbecues. Al die dingen die VVD'ers zo leuk vinden, zijn slecht voor het milieu. Die paar ballonnen maken niet het verschil. Maar daar denken ze bij partijen met een warm hart voor het milieu heel anders over.

En dus toog Christine Teunissen van de Partij voor de Dieren naar de politie om aangifte te doen. Stoer. Maar kansloos. Het inval-Kamerlid voor de zieke Marianne Thieme – beterschap! – was even vergeten dat lang niet alle gemeenten een verbod op het oplaten van ballonnen hanteren. In Den Bosch, waar de VVD congresseerde, bestaat geen verbod. Bovendien zijn ze bij de dierenpartij zelf ook niet vies van ballonnen. Op een foto uit 2012 protesteren partijaanhangers tegen megastallen. Met in hun hand…. witte ballonnen.

Demonstratie van Partij voor de Dieren. Demonstratie van Partij voor de Dieren.
"Maar we hebben die ballonnen niet opgelaten", luidde het wat trieste verweer van functionerend fractievoorzitter Esther Ouwenhand.

"Maar we hebben die ballonnen niet opgelaten", luidde het wat trieste verweer van functionerend fractievoorzitter Esther Ouwenhand. Nee, ze hebben na afloop van de demonstratie de ballonnen leeg laten lopen, opgevouwen en thuis in de kast gelegd. Voor een volgende keer. Weggooien kon natuurlijk niet; dat is ook milieuvervuiling. En dat geloven wij, want wij zijn gekke henkie.

Het gaat hier in essentie natuurlijk niet over ballonnen; dat is slechts een voorbeeld van een verontrustende ontwikkeling in de politieke omgang. Ergens niet mee eens? Hup, naar de rechter! Alsof die man of vrouw niets beters heeft te doen. Hoofdofficier Bart Nieuwenhuizen riep begin dit jaar politici op om hiermee op te houden. De aangiftes zijn louter bedoeld als aandachttrekkerij; ze maken juridisch geen schijn van kans om gehonoreerd te worden. Het zijn nepaangiftes.

Nieuwenhuizen reageerde op de aangifte van Thierry Baudet tegen minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken. Die laatste had het Forum voor Democratie 'de nieuwste afsplitsing van het populisme' genoemd en Baudet verweten dat hij geen afstand nam van een partijgenoot die over Nederlanders met een donkere huidskleur had gezegd dat zij minder intelligent zouden zijn.

Eerder had PVV'er Geert Wilders aangifte gedaan tegen Mark Rutte, omdat de premier migranten en vluchtelingen zou voortrekken en daarmee Nederlanders zou discrimineren. En op advies van diezelfde Wilders deed partijgenote Fleur Agema in 2014 aangifte tegen Diederik Samsom en Hans Spekman, partijleider en voorzitter van de PvdA, omdat die net als Wilders nare dingen hadden gezegd over Marokkanen maar in tegenstelling tot Wilders niet werden vervolgd.

Alle aangiftes van politici tegen andere politici zijn door het Openbaar Ministerie in de prullenbak gegooid.

Alle aangiftes van politici tegen andere politici zijn door het Openbaar Ministerie in de prullenbak gegooid. Het OM is niet de mediator van het politieke meningsverschil. Daar is een ander platform voor: het debat in de plenaire vergaderzaal van de Eerste of Tweede Kamer. Dáár worden politieke geschillen geslecht, niet in de rechtszaal. Politie, justitie en rechterlijke macht hebben het al druk genoeg.

Politici weten dat. Ook Christine Teunissen beseft hoe kansloos ze is door naar de politie te stappen, hoe ze de tijd van het justitieel apparaat verdoet. Bestook de VVD in 's lands vergaderzaal, daag Klaas Dijkhoff uit voor de interruptiemicrofoon. Maar stop met die nepaangiftes. En ga het debat aan!