Susanne Uilenbroek

Groot geworden met slavinken, hamburgers en rookworst

28 november 2018 05:42

"Ik MOET helemaal niets. Ik word een beetje kotsmisselijk van de bemoeienissen tegenwoordig."

"Nou echt hè. Is het niet om het vlees dan is het wel om de alcohol of het roken. We mogen dadelijk niets meer."

"Nog even en we krijgen elke week een verplicht weekmenu van de staat."

Dit zijn de eerste drie reacties op een Facebook-poll van RTL Nieuws met de vraag of jij vindt dat er minder vlees gegeten moet worden bij jou thuis. De vraag stelden we naar aanleiding van een nieuwe campagne van het Voedingscentrum die mannen ervan moet overtuigen minder vlees te eten. De uitslag van de poll was ondubbelzinnig: 78% vond het onzin om minder vlees te eten. 

Eerlijk gezegd, ga ik ook altijd steigeren bij het woord moeten. En in één zin met het woord eten is het al helemaal geen goede combinatie. Ik moest vroeger tuinbonen eten, van die grote dikke uit de volkstuin en ook de snijbonen moesten op, ook al zaten er harde sliertjes aan. Aansporing om mijn vlees op te eten had ik nooit nodig. Ik ben groot geworden met slavinken, hamburgers en rookworst.

"In de kantine bij RTL bijvoorbeeld, kun je tussen de middag warme grillworst met kaas kopen."

Maar nu zou ik daar best minder van willen eten. Want minder vlees eten is beter voor het milieu en voor mijzelf. Maar dan moet ik wel de daad bij het woord gaan voegen en dat is lastig. 

In de kantine bij RTL bijvoorbeeld, kun je tussen de middag warme grillworst met kaas kopen. Het Voedingscentrum gruwelt er waarschijnlijk van, maar na een verloren ochtend omdat geen enkele persvoorlichter zijn telefoon opnam, is er niks troostrijkers dan een broodje warme grillworst. Daar kan geen humus, 30+ kaas of hüttenkäse tegenop. En dat zijn echt de alternatieven die het Voedingscentrum aanraadt.

Ik bel met Isabel Boerdam die het kookboek De Hippe Vegetariër heeft geschreven. Isabel zelf is niet alleen hip, maar vooral ook redelijk. Zij is niet verbaasd over de felle reacties op onze poll. "Vlees of vegetarisch eten raakt aan onze keuzevrijheid. Mensen reageren heel emotioneel op de discussie omdat ze het gevoel hebben dat hun keuzevrijheid wordt ingeperkt. Voor heel veel mensen zit er een stukje blijheid in eten en mensen zijn bang dat kwijt te raken."

"Een bloemkool in bladerdeeg is in mijn ogen geen feestelijk hoofdgerecht."

Isabel pakt het daarom als een ware verslavingsdeskundige aan. “Ik vraag mensen niet om nooit meer vlees te eten, maar om het gewoon een keer te proberen. Minder vlees eten gaat om het doorbreken van patronen." Ze vindt het dapper van het Voedingscentrum dat die zich nu juist op mannen richt. “Mannen zijn moeilijker te overtuigen dan vrouwen. Mannen zien vaak meer nadelen dan voordelen. Het is echt een moeilijke doelgroep."

Ik breng het gesprek op het veganistische kerstmenu uit de Allerhande. Alles goed en wel, maar een bloemkool in bladerdeeg is in mijn ogen geen feestelijk hoofdgerecht. "Bij mij zou die bloemkool niet misstaan op de kerstdis. Maar mensen met Kerst minder vlees laten eten, is drie stappen lastiger dan op een maandag geen vlees eten. Dus ik ga er niet aan beginnen om te zeggen dat het met Kerst een beetje minder moet," reageert Isabel.

Dus voor iedereen die net als ik groot is geworden met slavinken, hamburgers en rookworst: je móét niet minder vlees eten, het mag. En mochten alle persvoorlichters vanochtend onbereikbaar zijn, dan kies ik niet voor dat broodje grillworst, maar voor een omelet. Met heel veel kaas, dat dan weer wel.