Susanne Uilenbroek

Koffiezetten voor de bouwvakkers van de buren

07 november 2018 06:00

Een paar jaar geleden kocht ik een arbeidershuisje uit 1910. Het was een tussenwoning. Er zat geen centrale verwarming in en het warme water kwam uit een geiser.

Voortvarend liet ik een aannemer komen die aan de slag ging om het huis te voorzien van alle moderne gemakken. De verbouwing leek voorspoedig te gaan, totdat de buren meldden dat er een plas water in hun keuken lag. Bij het weghalen van de geiser was een scheur in de waterleiding ontstaan en dat water sijpelde via de muur zo de keuken van mijn nieuwe buren in.

Wat zeg je dan? 'Sorry' is in zo’n geval toch een beetje karig. Gelukkig herstelde mijn aannemer de schade en namen ze mij niets kwalijk. 

"Mandy vertelde over een buurman die in het weekend om acht uur 's ochtends met breekwerkzaamheden begon."

De gemeente Den Haag is vorige week een campagne begonnen om burenruzies door verbouwingen te helpen voorkomen. Voorbeeldbrieven en kaartjes moeten ervoor zorgen dat buren elkaar beter informeren en beter met elkaar communiceren over de verbouwing en eventuele overlast.

Naar aanleiding van dat bericht kregen we een aantal reacties binnen van mensen die op z'n zachtst gezegd erg geïrriteerd zijn door de verbouwing van hun buren. Mandy vertelde over een buurman die in het weekend om acht uur 's ochtends met breekwerkzaamheden begon. Op de vraag wanneer hij dacht klaar te zijn, kreeg ze toegebeten: "Wanneer het af is." 

"Toen de bouwcontainer de auto van de andere buren schampte, bleven excuses uit."

Ook Fleur werd verrast door de verbouwing van haar nieuwe buren. Ze hadden zich niet aan haar voorgesteld en ze wist niet dat ze grootse plannen hadden met het huis. De woning werd van onder tot boven gestript en er werd doorgewerkt tot middernacht. Toen de bouwcontainer de auto van de andere buren schampte, bleven excuses uit. Als Fleur moet kiezen tussen verre vrienden en deze buren, dan weet ze het wel.

Maar er zijn ook mensen die door een verbouwing juist beter contact met de buren krijgen. Carlo uit Loon op Zand bijvoorbeeld. Hij verhuisde begin dit jaar naar het dorp en werd daar warm onthaald in zijn nieuwe straat. Omdat hij ernstige hartproblemen heeft, hielpen zijn buren zelfs met klussen. Er werd gesjouwd en geschilderd. "We wonen vlak naast de Efteling en het is hier ook wel een sprookjesbuurt", zegt Carlo dankbaar.

"Als mijn dochter slaapt, proberen zij minder lawaai te maken. Dat boden ze zelf aan."

Ook Dafne heeft een goede band met haar buren. Dat zij bezig zijn met een ingrijpende verbouwing is voor haar geen probleem. "Natuurlijk heb je wel overlast", zegt ze, "maar je kan daar een probleem van maken of denken: het is fijn dat zij hun droom kunnen verwezenlijken. Wij doen dat laatste."

Ze heeft niet alleen goed contact met de mensen die naast haar wonen, maar ook met de bouwvakkers die er aan het werk zijn: "De buren werken overdag, dus ik zet koffie voor hen, en als mijn dochter slaapt, proberen zij minder lawaai te maken. Dat boden ze zelf aan."    Misschien is dat wel de beste tip om iets aan bouwoverlast te doen. Gaan de buren verbouwen, paai dan de mannen die ze hebben ingehuurd. Want dat zijn uiteindelijk degenen die lawaai maken.