Jos Heymans

Li en Lo

07 juli 2018 08:43

Hoe groter de partij, hoe groter de kans op problemen. Vraag het maar aan Mark Rutte. Die heeft met zijn VVD heel wat partijgenoten zien sneuvelen; in de fractie, in het kabinet en in het partijbestuur. Kamerleden, bewindslieden en partijvoorzitter moesten het veld ruimen. Het hoort erbij als je een grote partij bent, zegt Rutte.

De PvdA met zijn schamele negen zetels doet wat dat betreft nog altijd of het een grote partij is. Het verloor in de afgelopen maanden Marleen Barth, fractievoorzitter in de Eerste Kamer, die met vakantie ging terwijl het debat over de donorwet de Senaat zo ongeveer splijtte. Eerder was ze al in opspraak gekomen omdat ze een huurverlaging wenste voor de ambtswoning van haar man, de burgemeester van Wassenaar.

Nu is de PvdA opnieuw opgescheept met een pijnlijke affaire. 

Ook scheelde het weinig of de fractie in de Tweede Kamer was William Moorlag kwijt geraakt. Hij had in strijd met de wet een dubieuze constructie bedacht om werknemers van een sociale werkplaats niet langer in dienst te houden maar als uitzendkracht te laten werken. Het partijbestuur en politiek leider Lodewijk Asscher wilden hem kwijt. Moorlag weigerde op te stappen; er kwam een onderzoek dat vaststelde dat Moorlag alleen maar goede bedoelingen had gehad. En dus mocht hij alsnog blijven.

Beide kwesties schaadden de partij. En nu, nog geen vijf maanden later, is de PvdA opnieuw opgescheept met een pijnlijke affaire. De opvolger van Marleen Barth als fractievoorzitter in de Eerste Kamer, André Postema, ligt onder vuur. Hij is naast senator ook bestuursvoorzitter van de Limburgse onderwijskoepel, die verantwoordelijk is voor het onzorgvuldig handelen van directie en leerkrachten van VMBO Maastricht waardoor 354 leerlingen voorlopig geen diploma krijgen.

Twee van de drie bestuursleden stapten op, maar Postema blijft. Hij wil van geen wijken weten; de school moet toch door iemand bestuurd worden. Alsof Postema na het debacle rond de diploma's daarvoor de geschikte man zou zijn. De Tweede Kamer vindt van niet; alle fracties willen dat Postema opstapt. Hij is volstrekt ongeloofwaardig, incompetent en zijn verwoestende wanbeleid is onvergeeflijk, zo luidde het vernietigende oordeel van de Kamer. Iedereen kan de school leiden, echt iedereen, maar niet Postema.

Als minister leer je op dag 1 hoe zorgvuldig je moet omgaan met je telefoon- en mailverkeer. 

Lilian Ploumen, sinds het vertrek van Sharon Dijksma vicefractievoorzitter, vindt ook dat Postema niet te handhaven is. Ze stuurde donderdag een appje naar Lodewijk Asscher, Lo voor intimi weten we sindsdien, dat per ongeluk (?) niet alleen bij Lo terecht kwam maar bij al haar contacten in haar mobiele telefoon. Daar zaten ook journalisten onder, die haar dringend verzoek om Postema te lozen onmiddellijk wereldkundig maakten.

Foutje van Li. Bewust mogen we aannemen. Want zo’n blunder overkwam Ploumen niet eerder. Niet als Kamerlid, niet als minister voor Ontwikkelingssamenwerking en Buitenlandse Handel. Als minister leer je op dag 1 hoe zorgvuldig je moet omgaan met je telefoon- en mailverkeer. Het wordt je voor je beëdiging op het paleis ingeprent door de formateur, Mark Rutte, en vervolgens door je ambtenaren. Vijf jaar lang ging dat goed. Zoiets zit in je systeem; dat verdwijnt niet van de ene op de andere dag.

Het bericht aan Lo lekte uit om extra druk te zetten op de halsstarrige partijgenoot die maar niet wil luisteren. Aan Postema, An voor intimi, kleven wel meer dingetjes waar de PvdA niet trots op kan zijn en die de partij veel schade berokkenen. Eerder kwam hij al wegens wanbeleid in opspraak als bestuurder van de Universiteit Maastricht en bij de onderwijskoepel verdient hij het vorstelijke salaris van 178.999 euro, één euro onder dat van de minister-president. Dat vindt hij zelf volkomen terecht.

Aan Postema, An voor intimi, kleven wel meer dingetjes waar de PvdA niet trots op kan zijn

Bij de PvdA kunnen ze dit soort lieden missen als kiespijn. Het gaat al niet zo lekker met de sociaaldemocraten; nog meer ellende brengt de partij alleen maar meer in opspraak.

Op zakkenvullers die bovendien falen in hun werk zitten Lo en Li niet te wachten.

Jos Heymans